Суд призупинив перейменування проспекту Ватутіна на Шухевича на час розгляду позову “антифашистів”

 

Окружний адміністративний суд Києва призупинив перейменування проспекту генерала Миколи Ватутіна на проспект Романа Шухевича.

Про це повідомили у прес-центр Окружного адмінсуду, пише “Укрінформ“.

“Ухвала про забезпечення позову, тобто суд призупинив перейменування проспекту Ватутіна на Шухевича”, – наголосили у відомстві.

Зазначається, що цей документ набув чинності з 12 червня, втім стосовно цього рішення проведуть ще одне судове засідання, яке відбудеться на початку липня.

Як написали у “Фейсбуці” колишня народний депутат від Партії регіонів Ірина Бережна та її мати Олена, які очолюють організацію “Антифашистська правозахисна ліга”, саме ця ГО спільно з “Єврейською правозахисною  групою” оскаржила перейменування в судовому порядку.

А поки рішенням суду перейменування призупинено до розгляду справи по суті, “антифашистки” закликають голосувати за петицію проти перейменування проспекту Ватутіна на Шухевича на сайті Київради (станом на 19:30 вівторка, 13 червня, під нею зібрано 5970 підписів із потрібних 10 000).

Як повідомив голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, рік тому ті самі позивачі зверталися до суду з позовом проти перейменування Московського проспекту на проспект Бандери, але їм було відмовлено “в задоволенні клопотання про адміністративного позову”.
“Цікаво які нові аргументи вони знайшли для судді Арсірія цього року?” – поцікавився В’ятрович.

Після того як низка ЗМІ повідомила, що суд нібито заборонив перейменування проспекту Ватутіна на Шухевича, голова УІНП пояснив: про заборону наразі не йдеться.

“Це так зване «забезпечення адміністративного позову», тобто кроки, вжиті судом на час, поки він буде розглядати справу по суті. Тобто тимчасово призупинено процес перейменування, але ані не скасовано його, ані не визнано протиправним”, – наголосив В’ятрович.

За його словами, формально закон передбачає можливість такої заборони вчиняти певні дії.

“Але чітко визначає підстави для прийняття подібних ухвал про забезпечення позову: має існувати очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам чи інтересам позивача; або мають існувати очевидні ознаки протиправності рішення Київради, яке оскаржується; або без забезпечення позову захист прав чи свобод позивача буде неможливий чи суттєво ускладнений”, – уточнив В’ятрович.

Він повідомив, що незрозуміло, яким чином рішення Київради про перейменування однієї з вулиць міста може становити “очевидну небезпеку” порушення прав чи інтересів позивачів – громадських організацій.

“Отже, потрібно дочекатися повного тексту ухвали (суд має її скласти не пізніше 5 днів). Цю ухвалу має право опротестувати відповідач – Київрада, а також особи, які не є учасниками справи, якщо така ухвала порушує їх права, свободи чи інтереси”, – зазначив голова УІНП.

Як повідомляла “Новинарня“, 1 червня Київська міська рада ухвалила рішення про перейменування проспекту Ватутіна на проспект Романа Шухевича. “За” проголосували 69 депутатів, проти – 0.

Читайте також:

Київ відхилить електронну петицію про заборону перейменування проспекту Бандери через фальсифікації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна