Порошенко з президентом Словаччини на Закарпатті відкрили “двері до Європи”. Оголошено курс на членство у ЄС

 

У перший день дії “безвізу” президент Петро Порошенко на Закарпатті в міжнародному пункті пропуску “Ужгород” разом зі словацьким колегою Андреєм Кіскою взяв участь у церемонії відкриття символічних “дверей до Європи”.

Як передає “Укрінформ”, під час церемонії Порошенко заявив, що в пунктах пропуску на кордоні України з країнами ЄС буде спільний контроль.

“Разом із нашими прикордонною та митною службами спільно облаштовуємо пункти пропуску й будемо робити єдиний контроль з нашими словацькими, польськими, румунськими і угорськими партнерами як символ дружби і довіри між нашими країнами”, – сказав глава держави.

За його словами, чим більший прогрес Україна демонструє на шляху реформ, тим “більше аргументів у мене і в українського народу з’являється для того, щоб надати Україні і перспективу членства в Європейському Союзі, бо Україна є європейська держава відповідно до 49-ї статті Римського Статуту”.

Петро Порошенко ще раз висловив переконання, що “цей день назавжди закарбується в історії України як остаточний вихід нашої держави з Російської імперії і повернення України до родини європейських народів”.
Він нагадав, що саме заради цих цінностей, європейських цінностей три з половиною роки тому українці вийшли на Революцію Гідності, вимагаючи реформ і європейської інтеграції.

“І сьогодні воля народу імплементована, і перше, надзвичайно важливе досягнення ми з вами зробили. Саме зараз волю, свободу, демократію найкращі українці – воїни Збройних сил та інших збройних формувань – захищають на Сході нашої держави”, – підкреслив Президент.

Також президент також зауважив, що цей день важливий для нього особисто, бо 11 червня – це день народження його батька Олексія Порошенка.

“Батьку, це найкращий подарунок і для тебе”, – сказав він.

Зазначається, що Закарпаття обране для церемонії відкриття “дверей до Європи” як єдина в Україні область, що має кордони із чотирма країнами ЄС – Угорщиною, Словаччиною, Польщею та Румунією.

“Словаччина і її політики будуть підримувати вашу державу, щоб вона прямувала до Європейського Союзу, де вам і належить бути. Дорогі сусіди! Вітаємо в Європі!” – звернувся до українців президент Андрей Кіска.

За його словами, сьогодні прекрасний день і для словацького народу.

“Україна виконала свої обіцянки. Те саме зробив і Європейський Союз. Так має бути – кожен має виконувати свої зобов’язання. Хочу вас закликати, щоб і надалі проводили реформи. Вони потребують багатьох зусиль. Це означає, що ви маєте продовжувати їх виконання, і я вам скажу: це накладає на громадян дуже багато вимог, але, повірте мені, це дуже вигідно для вас”, – сказав Кіска.

Надалі президент України і його словацький колегапочали переговори у форматі віч-на-віч, повідомив у “Твіттері” прес-секретар глави Української держави Святослав Цеголко.

Читайте також:
З початку доби із 800 українських туристів без віз на кордоні ЄС
розвернули чотирьох. ЧОМУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна