Якщо ОБСЄ збільшить місію за рахунок росіян і не повідомлятиме, хто стріляв – у розширенні немає сенсу, – Тимчук

 

Дмитро Тимчук
військовий журналіст, керівник Центру військово-політичних досліджень, ординатор групи “Інформаційний спротив”, народний депутат України від “Народного фронту”

(FB)

Глава МЗС Австрії, голова ОБСЄ Себастьян Курц заявив, що загальне число спостерігачів СММ ОБСЄ на Донбасі буде збільшено з 700 до 1000 осіб.

Це рішення можна тільки вітати. За двох умов:

1. СММ ОБСЄ перейде нарешті від констатацій типу “там стріляли” і повідомлень про кількість обстрілів до головного – інформування, яка саме зі сторін здійснювала обстріли.
Без такого аналізу і покладання відповідальності на ту чи іншу сторону місію можна збільшувати і до мільйона спостерігачів, але сенсу в ній буде стільки ж, як і зараз.

2. Україна буде проінформована, за рахунок спостерігачів із яких країн буде розширена місія.
Якщо це знову росіяни, то ОБСЄ може залишити цей подарунок собі. Бо дл декого в Європі досі, на жаль, не доходить, що за визначенням не може бути представник (як правило, колишній або діючий силовик) країни, яка розв’язала конфлікт “незалежним спостерігачем” у цьому самому конфлікті.

Читайте також:
У Місії ОБСЄ в Україні найбільше американців і британців. ІНФОГРАФІКА

Австрія в період головування в ОБСЄ хоче розширити моніторингову місію
на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна