У Брюсселі створили Європейський оборонний фонд

 

Єврокомісія оголосила про створення Європейського оборонного фонду, покликаного підвищити ефективність витрат держав-членів ЄС на спільну оборону.

Про це ідеться у прес-релізі, опублікованому на сайті Єврокомісії в середу, 7 червня.

“Сьогодні Єврокомісія започаткувала Європейський оборонний фонд задля допомоги країнам-членам ефективніше витрачати гроші платників податків та уникнути дублювання у фінансуванні проектів”, – ідеться в повідомленні.

Як пише “Європравда”, фонд координуватиме, доповнюватиме та розширюватиме національні інвестиції в оборонні дослідження, розробку прототипів та закупівлі обладнання і технологій у сфері оборони.

“Фонд підтримуватиме спільні дослідження у сфері оборони та спільну розробку оборонних можливостей. Таким чином, він стане ігровим механізмом для стратегічної автономії ЄС і конкурентоспроможності окремих підприємств Європи”, – повідомила єврокомісар з питань внутрішнього ринку та послуг, промисловості, підприємництва та малого і середнього бізнесу Ельжбета Беньковська.

Європейський оборонний фонд підтримуватиме два напрямки – дослідницький, а також розробка та придбання.

Дослідницький напрямок уже частково реалізується, на нього планується виділяти до 90 мільйонів євро щороку – до 2020 року та 500 мільйонів євро щороку – після 2020 року.

Починаючи з 2017 року, ЄС вперше надасть гранти для спільних досліджень у сфері інноваційних оборонних технологій і продуктів, які можуть включати електроніку, зашифроване програмне забезпечення або робототехніку.

Також фонд створюватиме стимули для держав-членів щодо співпраці. Держави-члени зможуть спільно інвестувати, наприклад, у розробку технологій безпілотних літальних апаратів або супутникового зв’язку. Ця програма зможе привести до загальних інвестицій у розвиток обороноздатності у розмірі 5 мільярдів євро щороку після 2020 року.

Читайте також:
Європарламент ухвалив резолюцію на користь централізації ЄС та спільної армії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна