Лавров не хоче вірити Bellingcat, який навів докази того, що рейс МН17 збито російським ЗРК “Бук”

 

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров закликав не вірити міжнародній команді розслідувачів Bellingcat, які довели, що зенітно-ракетний комплекс “Бук” №332, котрий збив у небі над Донбасом літак рейсу МН17, належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ЗС РФ із Курська.
Як передає кореспондент УНІАН у Росії, про це Лавров заявив на прес-конференції з главою МЗС Словаччини Мирославом Лайчаком.

“Я бачив повідомлення про те, що група Bellingcat опублікувала якісь свої висновки, ми не знаємо на підставі яких конкретно документів, фактів ці висновки були зроблені. Принаймні те, що потрапило в пресу, відповідей на ці питання не дає”, – сказав Лавров.

Він стверджує, що відразу після трагедії РФ виступила за проведення розслідування відповідно до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (Чиказька конвенція) силами Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО).

Також була ухвалена резолюція Ради безпеки ООН, яка закликала до неупередженого розслідування, відзначив Лавров.

За його словами, була створена група з країн під керівництвом Нідерландів, яка займається цим розслідуванням, причому Малайзію (країну, авіакомпанії якої належав збитий “Боїнг-777”), туди відразу не запросили.

Також Лавров нагадав, що бойовики забезпечили доступ до місця катастрофи і дали можливість “зібрати речові докази, а також віддали “чорні скриньки” розслідувачам.

Значна частина уламків, речей і тіл залишилися на місці події без нагляду, але розслідувачі “залишили це місце і через тривалий період заявили, що треба дозбирати те, що там залишилося”, сказав Лавров.

Також глава МЗС РФ заявив, що Росія “пропонувала свої професійні послуги” в розслідуванні, зокрема виробника ЗРК “Бук”, але до цих пропозицій поставилися прохолодно, що може свідчити, ніби перед слідчими стояла “заздалегідь визначена мета”.

“У цьому процесі багато дивного. Я не хотів би брати на віру розслідування групи Bellingcat”, – заявив Лавров, додавши, що ця недовіра стосується і групи “Білі каски” в Сирії.

“Тут багато груп, які створені у вигляді представників громадянського суспільства, отримують фінансування, в основному, також відомими і тими самими каналами. Отже, тут необхідна, перш за все, транспарентність – а її ми не спостерігаємо в тому розслідуванні, яке проводиться під керівництвом Нідерландів. І необхідна, звичайно, транспарентність, яка буде показувати факти, а не висновки на зразок тих, які зараз використовуються в США для того, щоб «довести» недовідне”, – сказав Сергій Лавров.

Читайте також:
Експерти визначили номер “Бука” 53-ї бригади ППО ЗС Росії,
яким збили літак на Донбасі

Як повідомляла “Новинарня“, 5 червня команда розслідувачів Bellingcat заявила, що їм вдалося виявити “відсутню ланку” для ідентифікації російського «Бука», який збив малайзійський “Боїнг”. Вони знайшли в соцмережах фотографію, на якій видно маркування ЗРК “Бук” №332, знятого до його транспортування в колоні до України в червні 2014 року.
Також Bellingcat визначив особи сімох військових водіїв РФ, які тоді транспортували “Буки” з Курської області на Донбас.

Читайте також:
Bellingcat: Із записів можна встановити, хто з керівництва РФ дав наказ “Буку” збити “Боїнг”

Розслідування катастрофи MH17: голос організатора перевезення комплексу “Бук” належить генералу з РФ Дубінському

Генпрокуратура встановила сто людей,
причетних до збиття з “Бука” літака рейсу MH17

Як відомо, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року біля Тореза в Донецькій області (район, підконтрольний бойовикам “ДНР”).
Загинули 298 осіб, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн.
Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито ракетним комплексом, який прибув із Росії. В РФ уперто заперечують будь-які докази їх причетності до злочину.

Читайте також:
ЕКСКЛЮЗИВ ДЛЯ СУДУ. Bellingcat надав докази 149 обстрілів російської “арти” через кордон України влітку-2014

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна