Бунтівний “Ватутін”: круїзний лайнер із Києва пішов замість Одеси в Керченську протоку

 

Український круїзний лайнер “Генерал Ватутін”, який працює на лінії “Київ – Одеса – Вилкове – Київ”, замість Одеси взяв курс на Крим, обігнув окупований півострів і в даний час заходить у Керченську протоку. Про це свідчать дані сайту Marinetraffic, що відстежує переміщення суден онлайн.
За деякими даними, він планує іти в бік російського Ростова.

Пунктом призначення лайнера, який 1 червня вийшов з Києва, мала стати Одеса. Однак в одеський порт судно не заходило. Із Херсона круїзний лайнер пішов на Ізмаїл, після чого здійснив перехід у Вилкове.

5 червня о 5-й годині ранку “Генерал Ватутін” вийшов із Вилкового і несподівано взяв курс на Крим. Ніч він провів біля Південного берега окупованого півострова, а сьогодні вранці відновив рух.

Шлях “Генерала Ватутіна”

Згодом у порту Одеси повідомили, що до них “Ватутін” заходити не планував із самого початку.

Круїзна компанія “Червона рута” в коментарі для ЗМІ заявила, що теплохід “Генерал Ватутін” не належить їй з 2013 року. Що ж до даних сайту компанії, де йдеться про приналежність корабля “Червоній руті”, то він з 2012 року не оновлювався.

ОНОВЛЕНО. Теплохід “Генерал Ватутін” було продано, в круїз на Одесу він не йшов, пасажирів на ньому немає. Про це повідомив “Странє” президент компанії “Червона рута” Юрій Соколов, який раніше орендував судно.
За його словами, судно оформлялося в напрямку молдавського порту Джурджулешти, рішення йти в порт Ростова (РФ) прийняв новий власник, який два тижні тому підняв прапор Белізу.
Соколов підкреслив, що лайнер стояв без туристів з жовтня 2013 року, “гнив біля причалу, його простіше було втопити, ніж утримувати охорону, команду, платити за причальну стінку, за електрику”.

Теплохід “Генерал Ватутін” побудували в 1986 році на корабельні в Німеччині за проектом 302. Після завершення будівництва надійшов до державного об’єднання “Укррічфлот”, працював на Дніпрі та Чорному морі. У 2005-2013 роках теплохід працював на круїзній лінії “Київ – Ялта – Одеса” з іноземними туристами. Протягом 2013-2016 років перебував на відстої в Києві, а з минулого року працює на лінії “Київ – Одеса – Вилкове”.
Після продажу лайнер ходить під прапором Белізу.

На сайті компанії “Червона рута” йдеться, що круїзний чотирипалубний теплохід “Генерал Ватутін” з комфортом розміщує до 280 пасажирів у 154 гостьових номерах. Гостям пропонується вибір із стандартних і покращених номерів. На кораблі є два ресторани, два бари, читальний зал, сауна, салон краси і сувенірний кіоск.

Читайте також:
У Києві замість Ватутіна з’явився проспект Шухевича.
Він з’єднаний з проспектом Бандери Московським мостом

Транспортний фронт: кримські реалії сполучення з РФ
і порушення портового ембарго

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна