Єдність церков: патріарх УПЦ КП Філарет відслужив панахиду за кардиналом Гузаром у соборі УГКЦ

 

У неділю, 4 червня, в Києві в Патріаршому соборі Воскресіння Христового (УГКЦ) тисячі вірян попрощалися з колишнім предстоятелем Української греко-католицької церкви кардиналом Любомиром Гузаром.

З самого ранку в храмі відбувалися літургії.

Панахиду із главою УГКЦ Святославом Шевчуком співслужив патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет, про що повідомила прес-служба УПЦ КП.

“Під час панахиди співав хор Київської православної богословської академії під керівництвом диякона Юрія Мигаля.
Після завершення предстоятель Київського патріархату поспілкувався з главою УГКЦ Святославом Шевчуком та дав коментар департаменту інформації Греко-католицької церкви”, – інформує сайт УПЦ КП.

“Хочу побажати Блаженнішому кардиналу Любомиру, людині, яка служила Церкві протягом усього свого життя, що Господь Бог дав йому Царство Небесне, блаженне і вічне життя. А пастві його бажаю молитися за свого пастиря і виявляти любов”, – сказав патріарх Філарет.
Владика додав, що Блаженнійший Любомир був доброю і м’якою людиною та робив дуже багато.

“Ця новина зворушлива та знакова. Коли предстоятель однієї авторитетної церкви – УПЦ КП – прийшов попрощатися з предстоятелем іншої потужної церкви. Більше того, співслужив панахиду!!!
Це не прийнято (наскільки я знаю) останніх так 1000 років”, – написала з цього приводу журналістка Ярослава Міщенко, яка спеціалізується на церковній тематиці.

Вона описала порозуміння церков як “два крила сильної християнської держави” та зазначила: “Це сумна картинка. Але вона і світла. Перед престолом Божим стоїть Блаженнійший Любомир. А тут у соборі поруч молиться за нього патріарх Філарет”.

фото УНІАН

Як повідомляла “Новинарня“, багаторічний предстоятель Української греко-католицької церкви Любомир Гузар помер 31 травня на 85-му році життя (див. біографію).
Після цього з ним прощалися у Львові, в соборі святого Юра.

У понеділок, 5 червня, об 11-й годині почнеться скорботна архієрейська божественна літургія з чином погребення кардинала Любомира Гузара в Києві.

Блаженнійшого поховають у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ на Лівому березі столиці, який було збудовано за часів патріаршества Блаженнійшого Любомира.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна