Де, як і за скільки родині АТОвця оздоровити дитину влітку. ПОРАДИ І ПІЛЬГИ ВІД МОУ

 

Середньостатистична сім’я військового: він — військовослужбовець за контрактом, учасник АТО, дружина — бухгалтер у приватній фірмі, є восьмирічна донька.

На прикладі цієї родини “Народна армія” розглянула декілька варіантів оздоровлення дитини та підрахувала, скільки влітку 2017 року коштуватиме відпочинок для дочки або для сім’ї, якщо скористатися відомчими пропозиціями та пільгами.

Відпочинок поблизу моря в дитячому таборі

Перший варіант – відправити дитину до моря. В арсеналі Міністерства оборони щодо цього пропозицій небагато — лише дитячий оздоровчий табір імені Юрія Гагаріна ЗСУ в Одесі, на Дачі Ковалевського.
Можливість — тритижневий комфортний відпочинок на морському узбережжі.

Для дітей, чиї батьки захищають Україну на Сході, тут розроблена спеціальна психологічна програма “Кольорова веселка”, яка через проведення тестів та тренінгів сприяє психологічному розвантаженню і реабілітації.

До цього табору направляють дітей віком від 8 до 15 років. Тож якщо у вашої дитини немає протипоказань за станом здоров’я, із 2 червня й до кінця літа — чотири зміни, коли можливо оздоровити дитину на одеському узбережжі.

Безкоштовно один раз на рік такий вид відпочинку нині надається лише дітям, один із батьків яких загинув під час виконання службових обов’язків чи помер внаслідок поранення, контузії або каліцтва, а також внаслідок захворювання, набутого в період участі в АТО тощо.

Для дітей учасників бойових дій путівку можна придбати за 25% від її вартості — 1750 грн.
Якщо дитина захоче залишитися на другу зміну, доведеться заплатити 100% вартості.

Для дітей інших військовослужбовців (не учасників бойових дій) путівка до одеського дитячого табору Міноборони обійдеться у півціни (3500 грн), але за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. В бюджеті країни цього року ця сума становить 2240 грн. Тож якщо розмір місячного доходу на одну особу перевищує цю суму, право на пільгу не виникає.

Для дітей тих військових, хто не має пільг, путівка коштуватиме 7000 гривень.

Для порівняння: в невідомчій дитячій оздоровниці “Артек Буковель” за два тижні відпочинку необхідно сплатити близько 14 тисяч гривень.

Щоб отримати путівку в табір імені Гагаріна, батькам необхідно подати заявку за місцем служби, а також надати такі документи: копію свідоцтва про народження дитини; копію посвідчення учасника бойових дій; копію довідки про безпосередню участь особи в АТО, довідку про склад сім’ї (форма 9).

До санаторію разом із батьками

Другий варіант — відпочити всією сім’єю.

У зв’язку з окупацією Криму Росією медична служба ЗС України втратила шість оздоровниць на морському узбережжі, тож на сьогодні в Міноборони залишилося три санаторно-курортні заклади та одне санаторне відділення.

За даними військово-медичного департаменту Міноборони України, вартість путівок до військових санаторіїв така:

  • в Центрі медичної реабілітації та санаторного лікування “Пуща-Водиця” ви заплатите за путівку по собівартості 8316 грн. (21 день),
  • у Центрі медичної реабілітації та санаторного лікування “Трускавецький” — 8190 грн.,
  • Центральний військовий клінічний санаторій “Хмільник” запропонує свої послуги за 8316 грн.,
  • відпочинок у санаторному відділенні Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону, що на Вінниччині, коштуватиме 6751 грн.

Учасники бойових дій за наявності медичних показань не більше одного разу на рік отримують санаторне курортне лікування на безоплатній основі, проте на дружин (чоловіків) та дітей військовослужбовців це право не поширюється.

Пільги для членів сімей у розмірі 50% існують, але доступні вони не всім. Уже декілька років поспіль діють певні обмеження, пов’язані із сукупним заробітком родини.

Так, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців перевищує три прожиткові мінімуми, путівки до санаторію ви зможете придбати без знижок, тобто за собівартістю.

Грошове утримання нашого контрактника протягом півроку змінювалось і, з урахуванням доплат за АТО, в середньому становило більше 10 тисяч гривень, а дружина-бухгалтер заробляє, припустимо, близько 5 тисяч. У такому випадку середній сукупний дохід сім’ї із трьох осіб становить 15 тисяч, а на одного — 5 тисяч гривень. Прожитковий мінімум з 1 травня поточного року для дитини від 6 до 18 років — 1777 грн. (якщо помножимо на 3, отримуємо суму 5331 грн.), а для дружини (як для працездатної особи) — 1684 грн. (5052 грн.).
Як бачимо, ця родина має право на пільги, тобто путівки для дружини учасника АТО і для його доньки можна буде придбати за півціни.

Якщо родина учасника АТО права на пільгу не має, вигідніше оплатити вартість проживання та харчування дитини безпосередньо в санаторії. За наявності таких можливостей в обраному оздоровчому закладі відпочинок без оздоровлення коштуватиме дешевше.

Місцеві програми підтримки учасників АТО

Є й третій варіант. Майже в усіх областях України діють різноманітні програми підтримки учасників АТО, де за рахунок коштів обласних та місцевих бюджетів також надають путівки до оздоровниць для дітей або виплачують грошову допомогу на оздоровлення.

Наприклад, у столиці учасникові АТО, який має дитину до 7 років, за програмою “Турбота. Назустріч киянам” можна один раз на рік скористатися путівкою на санаторне-курортне лікування в супроводі одного дорослого.
На ці цілі 2017 року заплановано витратити з міського бюджету Києва більше 8,6 млн. гривень.

У Львові надають грошову допомогу на оздоровлення за рахунок місцевих бюджетів: 4 тис. грн. виплатять цього року на дитину загиблого учасника АТО, дітям учасників АТО — інвалідів війни — 3 тис. грн., 2 тис гривень виплачуватимуть і дітям тих бійців, які впродовж цього року брали участь у проведенні АТО не менше 45 днів, а також тим сім’ям ветеранів АТО, які виховують чотирьох і більше дітей віком до 18 років тощо.

Читайте також:
Із Хорватії повертається чергова група ветеранів АТО та українських дітей, оздоровлених за підтримки футболіста Пірича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна