Росія створила в Криму “зону заборони доступу” A2AD, що загрожує половині Європи, – експерти

 

Загальна чисельність збройних сил Росії в окупованому Криму на даний час становить приблизно 60 тисяч осіб, а в перспективі кількість російських військовослужбовців на півострові може зрости до 100-120 тисяч. Про це повідомляє ZN.ua з посиланням на експертів фонду “Майдан закордонних справ”.

На думку фахівців, на радикальну зміну військово-стратегічного балансу в регіоні вплинула не стільки чисельність військовослужбовців, скільки ударний ракетний потенціал та засоби його доставки, сконцентровані на території Криму в період його окупації.

“Фактично, в центрі Чорного моря, на Кримському півострові, РФ створила і продовжує швидко нарощувати так звану Зону заборони доступу — A2AD, A2/AD (англ. anti-access and area denial zone), тобто захищену сферу, в яку війська противника не можуть потрапити без ризику зазнати неприйнятної шкоди”, – йдеться в статті.

Експерти зазначають, що “захищена сфера” з центром у Криму створена різними типами сучасних оперативно-тактичних ракетних комплексів сухопутного і морського базування (“Іскандер” і “Калібр”), берегових протикорабельних комплексів (“Бастіон” і “Бал”), ракетних комплексів ППО (С-300, С-400, “Бук-2М”, “Панцир”), комплексів радіоелектронної боротьби і т. п.
При цьому ракети комплексів “Іскандер”, “Калібр” і “Бастіон” здатні нести ядерну бойову частину.

“Ця сфера не тільки накриває цілі в прибережних районах усіх чорноморських країн, а й може досягати їх на території країн Балтії, Польщі, Чехії, Словаччини, Австрії, Румунії, Болгарії, Грузії, Вірменії та Азербайджану, Греції, включно з островом Крит, всіх балканських країн, Туреччини, Кіпру, Сирії, Лівану, Ізраїлю, Ірану та Іраку, узбережжя Єгипту, півдня Італії”, – підкреслюють фахівці.

Аналітики з великою ймовірністю припускають наявність на території Криму ядерних боєголовок для морських та берегових ракетних комплексів.

Читайте також:
Росія розгорнула в Криму шість ядерних боєголовок, – Джемілєв

Окупанти в Криму ставлять на чергування ракетні комплекси С-400 “Тріумф”. ІНФОГРАФІКА, КОМЕНТАР УКРАЇНИ

Росія анонсує перекидання в Крим трьох субмарин із крилатими ракетами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна