В’ятрович – Мінкульту Нищука: Питання лише в тому, як саме усунути герб СРСР зі щита Батьківщини-матері

 

Демонтаж герба СРСР на монументі “Батьківщина-мати” в Києві може порушити чинне законодавство України про охорону культурної спадщини та про авторське право і суміжні права. Про це УНН повідомили в Міністерстві культури у відповідь на інформаційний запит.

Натомість голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у коментарі “Новинарні” зазачив: “Немає жодних суперечностей в законах, котрі можуть завадити усуненню з “Батьківщини-матері” радянського герба”.

Мінкульт же через рік після дедлайну реалізації закону про декомунізацію все ще виступає проти усунення герба СРСР зі щита “Батьківщини-матері”.

“З метою попередження порушення чинного законодавства питання демонтажу, а також заміни радянської символіки на щиті монумента має опрацюватися з точки зору законодавства України про охорону культурної спадщини та про авторське право і суміжні права”, — йдеться у відповіді міністерства на запит УНН.

У відомстві Євгена Нищука зазначають, що Законом України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” встановлено заборону на використання та пропаганду символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, зокрема герба СРСР.

Водночас дана заборона не поширюється на випадки використання такої символіки у творах мистецтва, створених до набрання чинності цього Закону, заявляють у Мінкульті.

Там зазначили, що скульптура “Батьківщина-мати” була створена наприкінці 70-х — початку 80-х років 20 століття, тобто до набрання чинності Закону, та перебуває під охороною держави.

Також у міністерстві повідомили, що монумент був занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України 16 грудня 2016 року як пам’ятка науки і техніки місцевого значення.

У свою чергу головп УІНП Володимир В’ятрович у коментарі для “Новинарні” так відреагував на позицію Мінкульту: “Немає жодних суперечностей в законах, котрі можуть завадити усуненню зі скульптури “Батьківщини-матері” радянського герба.
Згідно до закону “Про увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні 1939-1945″ відповідні пам’ятники перебувають під охороною держави. Тому мова не йде про демонтаж усього пам’ятника”.

“Але ці пам’ятники не можуть використовувтися для пропаганди символів тоталітаризму, забороненої іншим законом — “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.
Цей закон не передбачає будь-яких винятків для об’єктів, які знаходяться у публічному просторі (а саме таким є монумент “Батькивщини-матері”), навіть якщо ці об’єкти одночасно є об’єктами авторського права”, – наголосив В’ятрович.

“Тому два роки тому експертна комісія при Мінкульті рекомендувала усунути (шляхом зрізання чи приховування накладанням) радянський герб із щита.
Такі дії з пам’ятником не суперечать закону про охорону культурної спадщини, який передбачає можливість ремонтних чи інших робіт на пам’ятнику”, – наголосив голова УІНП.

Тому, за його словами, “дискусія у відповідальному законослухняному суспільстві має вестися не про те, чи демонтовувати радянський герб зі щита, а лише про те ЯКИМ ЧИНОМ це зробити”.

Нагадаємо, способи демонтажу герба СРСР із герба “Батьківщини-матері” почали обговорювати ще навесні 2016 року.

Читайте також:
В’ятрович на пальцях пояснив міністру культури Нищуку,
що пам’ятник Щорсу залишати не можна

Мінкульт відповів В’ятровичу:
Щорса треба і зберегти, і “декомунізувати”, до КМДА звернулися вже вдруге

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна