Ірина Геращенко – про “горішки” Попелюшки-України для Кремля цієї весни

 

Ірина Геращенко
перший заступник голови Верховної Ради України, уповноважена президента з питань урегулювання на Сході України

(FB)

Був у нашому дитинстві хороший фільм “Три горішки для Попелюшки”.
Цієї весни Попелюшка (а тільки так у кращому випадку позиціонують Україну в Кремлі) дала Путіну на горіхи.

1. На першому місці, без перебільшення, рішення Стокгольмського суду на користь “Нафтогазу” проти “Газпрому”. Гудбай, десятирічна енергетична залежність. Ми зіскочили з газової голки назавжди! Ура.
Ну і плюс “Нафтогаз” не вдалося “Газпрому” збанкрутувати і забрати собі з потрохами.

2. Поділяє перше місце Угода про асоціацію [з ЄС]. Ми заплатили за неї кров’ю найкращих наших українців. Цю кров ми Путіну і РФ ніколи не пробачимо. Ані вбитих у січні-лютому 2014-го, ані нашу Небесну Гвардію україно-російськоі війни. Януковичу не пробачимо теж його зради України. Їх чекає Гаага. А ми боротимемося за повноцінне членство в ЄС, нехай навіть це питання не короткострокової, а середньострокової перспективи.

3. Безвіз – на третьому місці. Додатковий бонус, що вступає в силу напередодні Дня Росії 🙂

4. Заборона символу “русской весны” – маскарадної георгіївської стрічки, яка має таке саме відношення до перемоги над фашизмом, як наша Анна Ярославна до Москви.
Це, начебто, ідеологічна дрібниця, але в умовах гібридної війни – надважливе рішення. Нехай ця стрічка повзе змією за порєбрік і там отруює, в європейській Україні їй робити немає що.

5. Мовні квоти на ТБ. Україна – багатонаціональна і багатомовна демократична держава, і всі мови, в т. ч. російська, тут вільно розвиваються і існують. Але чим більше української – тим більше України.

Додатковий бонус: закриття всіляких “вконтактів” і однокласників”. Як-то співається в українській “народній” пісні: “Не ищи меня “вконтакте”, в “одноклассниках” нас нет” 🙂

Попри зусилля Кремля поставити “нормандський формат” на паузу і нічого не змінювати на Донбасі, де “нас там нет”, наші європейські партнери, як і Україна , хочуть прогресу у виконанні Мінських угод. Про що Путіну дуже чітко заявили і канцлер Меркель, і президент Макрон.
Перемога Макрона – це чудовий “горішок” французів і Путіну, і Ле Пен.

Дипломатичний фронт був вдалим для України цієї весни. На фронті справжньому наші воїни тримають “орків”. Ціною свого життя. Майже сто хлопців загинули з початку року за європейську Україну. Пам’ятаємо…

Якщо говорити ще про наші втрати, то Росія в березні експропріювала через своїх маріонеток в ОРДЛО українську власність, вкрала українські підприємства на окупованих територіях. Не варто забувати, що формальною підставою для крадіжки стали так звані “редути“, організовані однією політичною силою і іже з ними. Танці й піар на крові допомогли росіянам легалізувати їхні брудні сценарії. При цьому залишився відкритим україно-російський кордон, його неконтрольована частина, і саме звідти завозиться зброя для вбивства українців.

Блокують “орків” наші військові! А “редутники” заблокували українську економіку, бо ж великі підприємства з окупованих територій з початку війни перереєструватися на підконтрольних владі територіях і сплачували податки в українській бюджет. Тепер вкрадену звідти продукцію “орки” перевозять в РФ і там реалізовують.

Економічні наслідки цих “редутних шоу” ми всі ще відчуємо. Бажано, щоб була і політична відповідальність “редутних” партій, які взяли і зробили удар по українській економіці, як і за газовий контракт 2009 року.

Чого чекаємо від літа? Санкцій проти РФ до повного виконання Мінських угод. Єдності і солідарності світу.
“Горішків” для РФ на всіх фронтах стільки, щоб вона, нарешті, зламала зуби.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна