Уряд провалює реалізацію Угоди про асоціацію з ЄС. Гройсман обіцяє тахікардію

 

Україна значною мірою відстає від графіку виконання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Про це на засіданні уряду 31 травня заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

“На жаль, ми бачимо, що, незважаючи на всі наші здобутки, ми багато в чому відстаємо від графіку виконання Угоди. І це відставання є досить значним”, – сказала віце-прем’єрка.

“Я говорила ще в березні, що торік Україна імплементувала у своє законодавство із запланованих 130 актів права ЄС всього 26. Тут, очевидно, є складність роботи і уряду, і міністерств, і парламенту, і недосконалість наших бюрократичних процедур. Але я при цьому всьому хочу нагадати, що європейська інтеграція перестає бути сферою міжнародних відносин для України. Це, насамперед, внутрішні реформи у підпорядкованих кожному міністерстві сферах”, – наголосила пані Іванна.

Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що протягом трьох років функціонування Угоди з ЄС (в тимчасовому режимі застосування) наближення українського законодавства повною мірою в жодній сфері не відбулося.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, реагуючи на ці заяви, пообіцяв “довести до тахікардії” міністрів, чиї відомства не виконують завдання, передбачені Угодою про асоціацію.

“Кожне міністерство має свої завдання для виконання. І я можу вам сказати абсолютно відверто. Ви знаєте, я вас всіх дуже поважаю, ціную, допомагаю робити роботу, ви це знаєте. Але якщо пульс Угоди про асоціацію буде показувати, що хтось із вас і ваших міністерств не виконує завдання, то, в медичних термінах, я вас доводитиму до тахікардії”, – сказав прем’єр.

Гройсман впевнений, що завершення ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС пришвидшить якісні зміни в Україні.

“Угода про асоціацію – це лише початок шляху, який ми маємо здолати з вами в середині нашої країни, забезпечити необхідні реформи і зміни, які абсолютно повністю інтегрують нас до великої успішної європейської країни”, – наголосив глава уряду.

“Маємо забезпечити якісні перетворення”, – підкреслив Гройсман, наголосивши, що вірить у те, що “Україна може в найближчій середньостроковій перспективі стати повноцінним членом ЄС”.

Також Гройсман наголосив на персональній відповідальність кожного з міністрів за втілення реформ, передбачених Угодою про асоціацію.

“Ви формуєте кадрову політику міністерств, я вам її не нав’язую і потрібно запрошувати кращих з кращих. Питання персональної відповідальності міністра має надзвичайно важливе значення… Хто не впорався з євроінтеграцією і виконанням плану у своїй компетенції, той слабак. Треба кожному собі написати це у своєму кабінеті. Але я переконаний, що кожний присутній здатен на серйозні досягнення”, – сказав прем’єр.

Читайте також:
Нідерланди таки ратифікували асоціацію України і ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна