Росіянин Борис Сисенко, знищений у ДАПі в травні 2014 року командир загону “Іскра”, був полковником ФСБ, як і Гіркін

 

Юрій Бутусов
журналіст, редактор сайту “Цензор.нет”

(FB)

Перші загони вторгнення в Україну сформувала ФСБ РФ. Командир “Іскри” Борис Сисенко – так само, як і Гіркін, полковник ФСБ

Ігор Стрєлков-Гіркін, який розв’язав війну на Донбасі, є полковником Федеральної служби безпеки Росії. Завдяки участі ФСБ Гіркін отримав можливість сформувати спецзагін “Крим” і разом зі зброєю був переправлений із Криму через Ростов у Слов’янськ. Також ФСБ організувала закидання і другого спецзагону – “Іскра”, знищеного в Донецькому аеропорту 26 травня 2014-го.
Командиром “Іскри” був полковник ФСБ Борис Сисенко, випускник Київського загальновійськового командного училища.

Загін був сформований у Ростовській області і складався з 45 бійців – росіян, яких було завербовано Москві та Московській області, в складі трьох груп. Також до складу “Іскри” увійшов підрозділ чеченців – близько 40 бійців – і ще понад 30 бійців – завербовані українці з Криму і Дніпра. Всього близько 120 осіб.

Ось як розповів командир однієї з груп загону “Іскра” з позивним “Сєвєр”, який вижив:
“Мені було сказано ще в Москві: “Все, крім “заліза” – самі. “Залізо” – після перетину кордону, за спеціалізацією”. Близько 23:00 перетнули кордон. У “нічниках” у полях навколо руху немає. Режим радіомовчання, світломаскування, зайвих оборотів на двигун, щоб уникнути шуму, не даємо. Проходимо кілька кілометрів. Стали в посадці, заглушились. Спішую людей, біжу в голову колони. Виявляється, стали біля КамАЗа, набитого ящиками. Ясно – “залізо”. Вже розумію, що додаткових команд не дочекаюся, веду групу до КамАЗа із “залізом”, беремося до розвантаження. Перша і друга групи допомагають сортувати ящики на ґрунті.
З’являється якийсь товаришч, командує вишикувати підрозділи у дві шеренги. Сюр якийсь… Х* з тобою, одного спостерігачем у тил, інші шикуватися.
Отримуємо “залізо”. Бл* , це п*ць… Стрічок до ПК – 200-400 на ствол, змінних стволів немає, “інженерки” нуль (і на*я тоді сапер?..), магазинів – по 1-3 на автомат, патронів 0,3-0,4 б/к на ствол… Ось тобі і “залізо за спеціалізацією”. У плюсі ​​- є РПО-А (реактивний піхотний вогнемет), РПГ-22 (ручний протитанковий гранатомет), МРО (малогабаритний реактивний вогнемет), причому навалом. І ще пів-КамАЗа ящиків, чіпати які заборонено”.

Очевидно, що перекидання такої кількості зброї засвідчує ретельне планування перекидання загону “Іскра” та велике значення, яке надавалося цієї операції.

Диверсійний загін “Іскра” висувається в Донецький аеропорт 25 травня 2014 року

Тоді ні в кого не було бойового досвіду. І прибуття підготовленого загону зі 120 диверсантів у Донецьк російське командування використовувало для зачистки аеропорту.

У Сисенка були позивні “Генерал” та “Іскра”.

Ось що згадує “Сєвєр”, хто командував “Ікрою”: “Іскра, в свою чергу, отримував накази від такого собі Андрія Івановича, який при зустрічі нагадав мені типового такого чинодрала з “ЄдРа” (“Єдина Росія”) – апломб хоч греблю гати, черево over 120 кг і т. д. (як я подумав тоді, “командирів не обирають)”.

Група “Іскра” мала переправлятися у Слов’янськ для організації диверсій і підтримки загону “Крим”.

Ось що пишуть про Сисенка пропагандисти бойовиків у соціальних мережах:
“Сисенко Борис В’ячеславович (17.05.1970). Народився в м. Єлець Липецької обл., де в 1987 році закінчив СШ №24. У 1988 був призваний на військову службу, навчався в Київському вищому загальновійськовому командному училищі імені М. В. Фрунзе (3-тя рота, випуск 1992).
У грудні 1992 у званні лейтенанта командував групою спецназу в Інгушетії. Брав безпосередню участь у 2-й чеченській війні, потрапив у полон (за деякими даними, Сисенко потрапив у полон в складі групи з 50 спецназівців 22-ї бригади спецназу, що ганебно здалися в полон у січні 95-го – Ю. Б.).
Після звільнення [з полону] звільнився з армії і пішов працювати в антитерористичний підрозділ УФСБ Ростовської області. У 2002 році – майор (ось посилання на участь майора Сисенка в конференції по боротьбі з тероризмом).
Звільнився з ФСБ у званні підполковника, працював у службі безпеки федеральної компанії, проживав у Ростові-на-Дону.
Сформував та очолив групу ополчення “ДНР” для взяття Донецького аеропорту під позивним “Генерал”. Після відходу КамАЗів із пораненими залишився в групі прикриття і загинув”.

За словами бойовиків, Сисенко помер в результаті серцевого нападу під час втечі “Іскри” з аеропорту.

Повернення загону “Іскра” з Донецького аеропорту 26 травня 2014 року

Те, що перші російські спецпідрозділи, спрямовані для розпалювання війни на Донбасі, очолювалися полковниками ФСБ, були підготовлені на території РФ, озброєні і переправлені через кордон, є ще одним доказом, що причина війни – це не внутрішньоукраїнські проблеми. Це свідома операція російських спецслужб, залегендованих під громадянські протести.

Сисенко отримав своє сповна і покарав цим свою сім’ю. Згідно з даними бази даних “Миротворець“, у Сисенка залишилася мати-інвалід і маленька дочка.

Найманець сподівався заробити на вбивствах українців – але він прирік на страждання свою власну сім’ю. По заслугах.

Читайте також:
Терорист Гіркін розповів, як у Донецьку розстрілювали людей.
І визнав, що живим до Гааги не доїде

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна