Рада планує ввести квоту 50% української мови у друкованих ЗМІ

 

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає мовні квоти для друкованих ЗМІ – 50% тексту в них має бути українською. Про це заявила голова Комітету ВР з питань інформаційної політики і свободи слова, нардеп від “Народного фронту” Вікторія Сюмар в інтерв’ю Ліга.net.

“Якщо говорити не про інтернет-ЗМІ, а про пресу, то в нас є законопроект, що передбачає 50% україномовного контенту для друкованих ЗМІ”, – повідомила депутатка.

Сюмар розповіла, що вона – прихильник того, аби держава пішла шляхом стимулювання, а не директив: щоб тим медіа, хто дотримується цієї квоти, надали якісь податкові пільги або пільги із розповсюдження.

“Але тут ми ще будемо думати, як краще прописати, оскільки норми цього проекту переплітаються і з нормами мовних законів і нормами законопроектів від Кабміну, які зараз на розгляді в Комітеті з питань інформполітики, що стосуються друкованих ЗМІ”, – наголосила Вікторія Сюмар.

Як повідомляла “Новинарня“, Верховна Рада 23 травня ухвалила закон №5313, встановивши для загальнонаціональних телеканалів квоту в 75% для передач і фільмів українською мовою і 60% – для місцевих.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна