На “нормандській” зустрічі в Берліні Україна запропонувала черговий “режим тиші”

 

Переговори на рівні заступників міністрів закордонних справ країн “нормандського формату” в Берліні 30 травня тривали майже чотири години. Їм передувала розмова в тристоронньому форматі представників української, німецької та французької сторін.
Про це розповів глава української делегації, перший заступник очільника МЗС Вадим Пристайко, повідомляє “Укрінформ“.

“Сьогодні була пропозиція української сторони оголосити черговий “режим тиші”, але попросити або вимагати від російської сторони, щоб президент Путін особисто наполягав [на встановленні “режиму тиші” з боку ОРДЛО]. Ми думаємо, його послухаються”, — сказав Пристайко.

За його словами, українська сторона на переговорах перш за все наполягала на припиненні вогню.
“Це наша принципова позиція”, — підкреслив Пристайко, визнавши при цьому, що французькі та німецькі партнери інколи намагаються “підштовхнути Україну до виконання деяких речей, які не стоять на перших місцях у нашому списку завдань”.

Водночас дипломат вважає, що найреальніше зараз розраховувати на прогрес у питанні обміну заручниками.

Вадим Пристайко нагадав, що в Україні була проведена верифікація ув’язнених прибічників “ДНР/ЛНР” на предмет їх бажання повернутися на окуповані території.

“Безумовно ми розраховуємо на прогрес в обміні заручників. Це болюче питання для всіх. Тут є можливість досягти реального успіху. Нещодавно в Україні була проведена верифікація. По тюрмах проїхалися деякі матері і дружини, щоб переконатися, що в Україні є люди, які не хочуть повертатися в ОРДЛО”, – зазначив Пристайко.

Він не став уточнювати терміни можливого обміну, оскільки залишилися ще неузгоджені моменти.

Пристайко підкреслив, що на верифікацію пішло кілька місяців роботи. “Але вона фактично дозволить зняти останні бар’єри перед обміном “всіх на всіх”, – сказав він.

За його словами, в процес верифікації включили 37 в’язниць, опитали 90 осіб.

“Іноді бувають такі випадки, коли [сепаратисти] вимагають віддати людей, які не мають ніякого відношення до мінського процесу. Деякі з них сиділи в тюрмах ще до початку війни. З цим питанням необхідно визначитися і чесно сказати, що “ви своїх друзяк, своїх кримінальних друзів не заберете під цей процес”. Це затягує [процес обміну заручників]”, – додав Пристайко.

Зустріч лідерів країн “нормандської четвірки” на вищому рівні відбудеться тоді, коли до неї будуть готові всі сторони, насамперед – Володимир Путін, зазначив перший заступник міністра закордонних справ України.

“Результат [зустрічі 30 травня] буде зрозумілий через пару днів, якщо нам вдасться досягти якогось прогресу у підготовці майбутньої зустрічі на найвищому рівні, про що говорили президент Франції та канцлер Німеччини”, – сказав Пристайко, додавши, що така зустріч має сенс лише тоді, коли вона добре підготовлена.

Український дипломат підкреслив: французька сторона підтвердила, що новий президент Франції, незважаючи на всі сумніви, які були, дуже зацікавлений у проведенні такої зустрічі, німецька сторона залишається активною, український президент готовий зустрітися, коли буде можливість.
“Залишається деталь – Російська Федерація, коли Путін буде готовий сісти за стіл переговорів у рамках “нормандської четвірки”, – сказав Вадим Пристайко.
За його словами, “ми не чули ні офіційно, ні неофіційно про готовність російської сторони”.

Він також зазначив, що питання “дорожньої карти” виконання Мінських домовленостей у Берліні 30 травня не обговорювався, вони – у компетенції політичних радників голів держав і урядів.

 

Читайте також:
Україна готова віддати ОРДЛО в обмін на полонених 200 сепаратистів, – Грицак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна