В’ятрович про справу Стекляра, убивці Ніла Хасевича: як західні медіа ширять російський антисемітизм

 

Володимир В’ятрович
голова Українського інституту національної пам’яті, історик

Як західні медіа ширять російський антисемітизм (FB)

На початку травня російські ЗМІ подали інформацію про відкриття [в Україні] кримінальної справи проти полковника КГБ Бориса Стекляра – ймовірного вбивці найвідомішого графіка УПА Ніла Хасевича.

Використаний у тексті набір слів (“старенький єврей, переслідування, Україна, націоналісти, колаборанти”) давав потрібну російській пропаганді картинку “фашистської хунти в Києві”.

Борис Стекляр. Фото з особистої справи

І це спрацювало, навіть для західних медіа, які передруковували російські повідомлення, особливо акцентуючи увагу на етнічному походженні кагебіста. Адже антиєврейські упередження, як можливий мотив справи, компрометують владу України перед демократичним світом.

Проте публікації на зразок тієї, що була опублікована в The Guardian, стали не застереженням щодо ймовірного українського антисемітизму, а поширенням російського.

“Всі чекісти – євреї” – це елемент ширшого антиєврейського стереотипу про “жидокомуну”. Але якщо теза, що всі євреї були комуністами (чи всі комуністи – євреями) вже майже забута, то звинувачення в тому, що саме представники цієї нації створювали і керували радянським репресивним апаратом, продовжує існувати.
Його досі використовують у різного роду антисемітських публікаціях. Саме на цьому, не подоланому остаточно, стереотипі зіграла російська пропаганда, представивши спробу притягнення кагебіста як переслідування єврея.

В усіх документах із особистої справи Бориса Стекляра у графі “національність” зазначено – “українець”. Він назвав себе українцем і у власноручно заповненій анкеті.

Росія ж хоче, щоб перед імовірним судом постав не кагебіст, а саме єврей.

Таким чином можна не лише поглиблювати непорозуміння між українцями і євреями, але підживлювати корисні їй (Росії) антисемітські стереотипи.

Шкода, що Росії в цьому, хай і не свідомо, але допомагають західні медіа.

Читайте також:
“Діди воювали”. В’ятрович склав діалог ветеранів УПА і Червоної армії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна