“Яндекс” передавав російським спецслужбам персональні дані українців, – СБУ

 

Керівництво компанії “Яндекс. Україна” незаконно збирало і передавало Росії персональні дані українських громадян.

Відповідну заяву оприлюднила Служба безпеки України після обшуків в офісах українського “Яндекса”.

“Правоохоронці встановили, що менеджмент компанії незаконно збирав, накопичував та передавав до Росії персональні дані українських громадян. Зокрема, особисті дані, рід занять, спосіб життя, місця перебування, проживання, роботи, дозвілля, джерела та розміри доходів, номери телефонів, електронних адрес та акаунтів у соціальних мережах“, –  повідомляє прес-центр СБУ.

У спецслужбі зазначають, що серед українців, дані яких передавали до Росії, є співробітники правоохоронних та спеціальних органів, військовослужбовці Збройних Сил України, інших підрозділів, які беруть участь в антитерористичній операції на сході України, працівники органів державної влади та управління.

“За даними СБ України, інформація передавалась спеціальним службам РФ для планування, організації та проведення розвідувальних, диверсійних, інформаційно-підривних операцій в нашій країні на шкоду суверенітетові України, територіальній цілісності та недоторканості“, – повідомляє прес-центр.

Під час обшуків СБУ вилучила серверне обладнання, яке буде направлено на експертизи для перевірки фактів збору, накопичення та передачі персональних даних українців до РФ.

“Експерти також проаналізують перенаправлення трафіку українських користувачів на російські сервери, а також перевірять координацію протиправної діяльності з території Російської Федерації”, – додається у повідомленні.

Зараз триває досудове розслідування. Відкрито кримінальне провадження за ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада).

Тим часом у самій компанії стверджують, що їм невідомі причини обшуків.

“У нас немає ніякої інформації про причини сьогоднішніх дій СБУ, наші юристи їдуть до офісів. «Яндекс» готовий надати всю інформацію про його операції в Україні відповідно до українських законодавчих процедур”, – запевнила в коментарі Радіо Свобода представниця прес-служби “Яндекс Україна” Ася Мелкумова.

Читайте також:

Спрут «Яндекс». Москва не шкодує коштів, щоб заманити українців у свою інтернет-пастку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.