Путін у Франції обговорив із Макроном Україну та Сирію і назвав Анну Ярославну росіянкою

 

Президент Франції Еммануель Макрон після двосторонніх переговорів із російським колегою Володимиром Путіним у Версалі заявив, що налаштований на поглиблення економічної та культурно-освітньої співпраці між Парижем та Москвою.

Про це повідомляє “Німецька хвиля“, підбиваючи підсумки візиту Путіна в Париж.

Сторони анонсували незаплановану зустріч двох глав держав лише за тиждень до неї, 22 травня. Вважається, що приїзд президента РФ приурочений до відкриття у Версальському палаці виставки, присвяченої 300-річчю відвідин Франції російським імператором Петром I.

Як зазначала європейська преса, для Макрона це була зручна можливість зустрітися з Путіним без офіційного прийняття в Єлисейському палаці та інших протокольних моментів.

При цьому очільник Росії став першим зарубіжним лідером, якого Макрон прийняв після обрання президентом Франції.

Зрозуміло, що під час цієї зустрічі неможливо було не порушити тему конфлікту на сході України. Хоча в присутніх журналістів склалося враження, що на брифінгу по завершенні переговорів Макрон намагався проговорити це питання якомога швидше.

Зокрема, французький президент наголосив, що виступає за якнайшвидше продовження перемовин у “нормандському форматі” – за участі лідерів України, Росії, Німеччини та Франції.

Макрон визнав, що порушив низку конфліктних питань у “відвертому діалозі” з Путіним, проте не уточнив інших конкретних позицій розмови стосовно України.

Президент Франції зазначив, що хотів би у рамках “нормандського формату” заслухати доповідь ОБСЄ щодо ситуації на Сході.

“Ми маємо знайти рішення, прийнятне і для української, і для російської сторони задля деескалації конфлікту”, – зазначив Макрон і нагадав про важливість виконання мінських угод.

Він також зазначив, що в разі ескалації конфлікту на сході України санкції проти Росії треба посилити.

“Я підтверджую, що я казав: якщо знадобиться, то потрібно буде посилити санкції. Але якщо буде деескалація, то цього не станеться, і я бажаю, щоб була саме деескалація” – заявив президент Фрації.

Путін у свою чергу розкритикував європейські санкції проти РФ через український конфлікт. Він наголосив, що санкції проти Росії на його розв’язання “ніяк не вплинуть” і закликав Францію “рішуче виступити проти будь-яких економічних обмежень”.

Однією з тем бесіди президентів також стала Сирія. Макрон наголосив, що Париж виступає за демократичну зміну влади в охопленій війною країни та виступає за відставку Башара Асада, адже використання сирійським режимом хімічної зброї стало для Франції “червоною лінією”. На його думку, важливо не допустити загального падіння держави у Сирії.

Утім, переговорів в Астані, підкреслив Макрон, не достатньо для глибокого вирішення конфлікту. Париж і Москва анонсували співпрацю у цьому питанні.

Відповідаючи на питання преси, Макрон наголосив, що тема втручання російських хакерів у вибори президента Франції на переговорах з Путіним не порушувалася. Тим не менш, 39-річний політик наголосив, що зробив правильно, не допустивши російські ЗМІ “Спуник” та Russia Today до свого штабу, оскільки вони “поширювали фейкові новини”.

“У мене завжди були чудові відносини з іноземними журналістами, але вони повинні буди журналістами. Якщо хтось поширює наклеп, то це вже не журналісти“, – наголосив Макрон.

“Russia Today та Sputnik не поводились як органи преси, вони поводились як органи впливу та пропаганди. Я відчув, що вони не повинні мати доступ до моєї штаб-квартири”, – додав президент.

Путін у свою чергу прокоментував візит до Москви опонентки Макрона Марін Ле Пен перед виборами у Франції. Він зазначив, що не вбачає у цьому візиті втручання в політичний процес Франції та зазначив, що обмінювався з політикинею поглядами щодо “суверенітету народів Європи”.

Окрім того, президент Росії “присвоїв” королеву Франції Анну Ярославну, назвавши доньку Ярослава Мудрого “русской Анной“.

“З поїздки Петра Першого у Франції не почалася історія російсько-французьких відносин. Вона має набагато глибше коріння. Освічена французька публіка знає «русскую Анну» – королеву Франції”, – сказав Путін.

“Російським” він назвав і батька Анни, київського князя Ярослава Мудрого.

 

Після прес-конференції Путін і Макрон відвідали виставку “Цар Петро I у Франції. 1717 рік”. Останнім пунктом програми Путіна стало відвідування Російського духовно-культурного центру, відкритого в Парижі в жовтні минулого року.

Напередодні візиту Путіна в Парижі відбулася акція протесту, спільно організована діаспорами України, Грузії, Молдови та Сирії. Її учасники скандували “Путін — убивця”, “Свободу Роману Сущенку!”, “Свободу Олегу Сенцову!”, “Путін — Європа тобі не належить!” тощо.

Фото з ФБ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.