Сепаратистка Штепа проведе за ґратами повні три роки. Її вигнали із зали суду за неповагу

 

Ленінський райсуд Харкова, якому Апеляційний суд області вирішив передати на розгляд справу екс-мера Слов’янська Нелі Штепи, на засіданні 27 травня подовжив сепаратистці арешт ще на два місяці. Відтак вона проведе за ґратами повні три роки.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на заяву прес-служби прокуратури Харківській області.

Перед цим Штепу вивели із зали суду.

“Обвинувачена поводилася так, що суд був змушений ухвалити рішення про видалення її із зали за неповагу до суду. Виконання рішення зайняло певний час, оскільки обвинувачена відмовлялася залишати зал суду”, — зазначили в прокуратурі.

За словами співрозмовника агентства “Інтерфакс-Україна”, у справу вступив ще один (третій) адвокат Штепи. Ним став Олександр Шадрін, який є захисником обвинувачених із низки резонансних справ, у тому числі про захоплення Харківської облдержадміністрації в квітні 2014 року, вибухів у рок-пабі “Стіна” в листопаді 2014 року і біля Палацу спорту в лютому 2015 року. Він також захищає антимайданівця Ігоря Кромського, відомого на прізвисько “Топаз”.

За словами Шадріна, він вступив у справу як адвокат за призначенням, оскільки двом іншим адвокатам Штепи “з якихось причин не повідомили” про дату засідання.

На підготовчому засіданні 27 травня суд продовжив арешт Штепи ще на 60 діб, до 25 липня.

Підготовче засідання триватиме до 30 травня, однак Штепу на нього не допустять, оскільки суд вирішив видалити її із зали до закінчення підготовчого засідання.

Читайте також:
Екс-в.о. мера Слов’янська Олег Зонтов:
На могилах бойовиків з’являються свіжі квіти

Як писала “Новинарня“, Неля Штепа була заарештована 13 липня 2014 року. Їй інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинили загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за цими статтями — довічне ув’язнення.

Міська голова Слов’янська (2010-2014) організовувала сепаратистський референдум на Донеччині. Вона не вжила адекватних дій щодо звільнення захопленої будівлі міськвідділу міліції, де зберігалося 479 одиниць табельної зброї, і в інтерв’ю ЗМІ закликала не звільняти його. Крім того, за словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів. Окремо зазначається, що за час окупації і бойових дій у Слов’янську загинуло 117 осіб, 198 отримали тілесні ушкодження. Пошкоджені 1574 будинки, а також об’єкти житлово-комунальної інфраструктури міста.
На суді Штепа пояснювала, що закликала Росію увійти у Слов’янськ під загрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв’ю для російських видань зроблені “під дулом автомата”.

Арешт Штепи постійно продовжують.

 

Читайте також:
Мер-сепаратист із Луганщини за вироком суду сідає лише на два роки,
бо “розкаявся”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна