На Каннському фестивалі показали фільм про АТО з Ванессою Параді

 

У неділю, 28 травня, будуть оголошені переможці  70-го Каннського кінофестивалю.

Україна в основній конкурсній програмі Канна була представлена фільмом Сергія Лозниці “Лагідна”, вільною інтерпретацією однойменного оповідання російського письменника Федора Достоєвського (“Кроткая”), що є копродукцією семи країн, зокрема України та Франції.

У програму секції “Двотижневик режисерів” увійшов фільм “Іній” – драма про війну, яка триває на сході України, литовського режисера Шарунаса Бартаса, створена в копродукції кінокомпаній України, Литви, Франції та Польщі.

“Вперше з екрану звучить запилена польова правда, яку раніше можна було почути в приватних розмовах. З Вільнюса в дрімотний Київ, спокійний Дніпро з Ванессою Параді, яка філософствує в ньому і більше не вірить в любов, просто в зону АТО, що в кадрі має вигляд території Тарковського. Непросте, але справді патріотичне кіно. Гімн України!” — написав про показ кінокритик Андрій Алфьоров.

За сюжетом, литовському хлопцю Рокасу одного дня випадає несподівана можливість побувати в Україні, побачити й зрозуміти справжню окупацію і війну. Разом із гуманітарним конвоєм він прямує з Литви до України, де доля зводить його із двома військовими журналістами (одну журналістку грає Ванесса Параді).

“Реальність виявляється набагато жорстокішою за романтичні уявлення молодого литовця, кидаючи його у вир війни. Тріо буде змушене подолати свої психологічні межі та збудувати міцні відносини. Вони не погоджуються ні з чим, окрім свого бажання бути там, де вони є, кожен з власних причин”, – цитує синопсис Variety.

Відома французька акторка Ванеса Параді додає фільму родзинки і міжнародного значення.​

У головних ролях також — Анджей Хира, Лія Макнавічюте, Мантаc Янчаускас. У деяких епізодах знімалися українські військовослужбовці, зокерма реальні українські бійці і журналісти, що працюють в зоні АТО.

Створення “Інею” фінансувалося, в тому числі за рахунок Держкіно України. Загальна вартість виробництва фільму – 39 млн. 900 тис. грн., сума державної підтримки становить 11 млн. 480 тис. грн.

Зйомки фільму відбувалися в районах, наближених до зони проведення АТО.

На фестивалі в Каннах 2017 року Україна вдесяте була представлена власним павільйоном на професійному майданчику фестивалю кіноринку Marche du Film під гаслом #UkraineIsYourDestination (“Україна — твоє призначення”).

Читайте також:
Ванесса Параді знімається у фільмі “Іній” про війну в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна