В італійській Таорміні стартував саміт G7. Говоритимуть і про Україну

 

У курортному місті Таорміна на італійському острові Сицилія сьогодні, 26 травня, розпочався дводенний саміт глав держав та урядів “Великої сімки” (G7).

Під час саміту, що триватиме два дні, учасники мають обговорити та спробувати виробити спільну позицію щодо актуальних світових проблем.

Президент Європейської Ради Дональд Туск на брифінгу перед початком зустрічі “Великої сімки” повідомив, що планує закликати учасників саміту продовжити політику санкцій щодо Росії.

“З часу нашого останнього саміту в Японії ми не побачили нічого, що могло б обґрунтувати зміну нашої політики стосовно санкцій проти Росії. Я очікую, що G7 продемонструє єдність щодо конфлікту в Україні“, – цитує Туска “Європейська правда“.

Він також нагадав, що ЄС повністю підтримує незалежність, територіальну цілісність та суверенітет України.

Окрім того, серед іншого, буде досягнуто домовленості про необхідність збільшення зусиль у боротьбі з міжнародним тероризмом, повідомляє BBC.

Очікується, що прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей переконуватиме лідерів G7 зосередитися, зокрема, на боротьбі з поширенням екстремізму в інтернеті.

Ймовірно, посилення боротьби з екстремізмом викличе найменше суперечок між учасниками. Перед зустріччю американська делегація заявляла про намір президента США Дональда Трампа залучити більше коштів та ресурсів на спротив міжнародному тероризму.

 

Як очікується, непростим буде обговорення питань вільної торгівлі та кліматичних змін на тлі роздумів США щодо виходу з Паризької угоди та спротиву Трампа спробам обмежити протекціонізм у світовій торгівлі.

 

Поміж інших питань, які планується обговорити, – загроза з боку Північної Кореї. Дискусію на цю тему ініціював прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе.

Італія, яка приймає саміт, має намір звернути увагу на необхідність стабілізації ситуації в Лівії, звідки прибуває багато мігрантів, а також сприяння економічному розвитку країн Африки.

У цьогорічному саміті лідерів держав “Великої сімки” беруть участь одразу чотири нових учасники: президент США Дональд Трамп, президент Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей та прем’єр-міністр Італії Паоло Джентілоні.

Також на саміті присутні канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе, президент Європейської Ради Дональд Туск і голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна