“Статусні речі”. Волонтери – про те, чи потрібне їм УБД і навіщо це лобіює нардеп Денисенко

 

автор: Ольга Гордійчук

Про “туристів”-силовиків і чиновників, які приїжджають у зону АТО на декілька днів, щоб потім отримати статус учасника бойових дій і відповідні пільги, почали говорити ще у 2015 році. Тоді виявилося, що сторонніх людей, які отримують пільги УБД, ледь не більше, ніж справжніх бійців. Незабаром схема отримання пільг під УБД може ще спроститися. Варто буде лише сказати, що ти був на Донбасі волонтером.

Законопроект про надання статусу учасників бойових дій волонтерам, які допомагають військовим у зоні АТО, ще в березні 2016 року зареєстрував у парламенті народний депутат із Дніпра Андрій Денисенко. Однак лише тепер ця ініціатива стала медійною подією: 23 травня 2017-го проект закону №4192 – “Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу волонтерів” розглянув і рекомендував прийняти в першому читанні за основу Комітет ВР з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та, що показово, туризму.

Багато відомих армійських волонтерів виступили проти закону, який прирівняє їх до комбатантів та надасть аналогічні пільги. Однак є й такі, хто вважає ініціативу Денисенка потрібною.

Навіщо це і чиї аргументи сильніші – в матеріалі “Новинарні“.

Хто такий депутат Андрій Денисенко і чого він хоче

Андрій Денисенко на акції партії УКРОП. Фото з ФБ

44-річний Андрій Денисенко – історик за освітою. У рідному Дніпрі він був членом цілого букету партій – КУН, Народний рух, “Реформи і порядок”, ВО “Свобода” (зокрема в час Майдану), з 2014-го – керівник обласного “Правого сектору”, у 2015-2016 роках – член партії “УКРОП” (був членом політради, але вийшов із лав партії після того, як інші “укропівці” у ВР не проголосували за позбавлення депутатської недоторканності Вадима Новинського).

Також Денисенко – співзасновник правозахисної групи “Січ”, яка зокрема стала на захист Дмитра Реви, обвинуваченого в причетності до терактів у Дніпрі (справа про вибухи в сміттєвих урнах у квітні 2012 року).

З весни 2014 року Денисенко був причетний до волонтерської діяльності і формування в області добровольчих батальйонів, а восени обрався до Верховної Ради по мажоритарці в окрузі №26, висунутий Блоком Порошенка. Вийшов із фракції БПП у квітні 2015-го, надалі позафракційний.

Саме Денисенко на суді у справі голови “УКРОПу”, екс-заступника голови ДніпроОДА Геннадія Корбана був одним із найактивніших захисників, лаяв суддю Чауса та кидав у скомпрометованого служителя Феміди пляшкою з водою.

Пан Андрій не погоджується із закидами, нібито він є “людиною Коломойського”. При цьому навіть після формального виходу з “УКРОПу” Денисенко не приховує своєї близькості до Геннадія Корбана.

Дані електронної системи реєстрації свідчать, що пленарні засідання Ради депутату Денисенку не цікаві (він був присутній лише на 11% пленарних засідань). При цьому пан Андрій свого часу активно лобіював закон про офіційне визнання учасниками АТО бійців добровольчих формувань. Тепер він переключився на волонтерів, які, на його думку, теж мають отримати статус УБД.

“Йдеться про тих волонтерів, які системно здійснюють волонтерську діяльність в зоні проведення АТО і надають матеріально-технічну, психологічну, гуманітарну, медичну підтримку дій ЗСУ, МВС, СБУ та добровольчих з’єднань… Гадаю, прийняття закону, який надасть волонтерам – цим найбільш свідомим, активним і безстрашним громадянам, котрі добиралися в найбільш небезпечні гарячі точки фронту і заступали собою державу в постачанні армії, статусу УБД, – це повернення боргу держави перед ними і моральний обов’язок нашої влади в особі парламенту”,- написав Андрій Денисенко у “Фейсбуці”.

Статус УБД: є за що боротися

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці квітня 2017-го число військових Збройних сил зі статусом учасника бойових дій сягнуло 200 тисяч. На початку року повідомлялося, що загалом УБД мають уже 300 тисяч осіб.

При цьому варто нагадати, що статус учасника бойових дій зокрема передбачає такі пільги:

  • безкоштовне отримання ліків за рецептом лікаря,
  • безкоштовне санаторне лікування,
  • 75% знижка на квартплату і за комунальні послуги,
  • 75% вартості палива,
  • безкоштовний проїзд у громадському транспорті,
  • безкоштовний проїзд літаком чи залізницею 1 раз на в рік,
  • можливість отримання земельної ділянки під забудову,
  • першочергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов,
  • деякі податкові пільги та ін.

Посвідчення УБД

Читайте також:
“Чи заслуговую я на статус учасника бойових дій? Швидше ні, аніж так”

ЗМІ неодноразово повідомляли про корупційні схеми, коли далекі від фронту люди платять до 4 тисяч доларів за “корочку” учасника бойових дій, аби потім “відбити” ці витрати через реалізацію пільг, у першу чергу – на землю й житло.

Згідно із законом про “Про статус ветеранів війни..”, статус УБД можуть отримати особи, які виконували бойові завдання у складі військових підрозділів.

Волонтери допомагають армії, але не виконують бойових завдань зі зброєю в руках.

Віталій Дейнега: Ми теж ризикуємо,
але робимо це не за пільги

Засновник і керівник волонтерської організації “Повернись живим” Віталій Дейнега в коментарі “Новинарні” заявив, що прийняття закону про надання статусу учасника бойових дій волонтерам створить поле для величезних корупційних зловживань.

“Звичайно, я проти такого. Я розумію, наскільки велика різниця між людиною, яка воювала зі зброю, і тією, хто просто туди (в зону АТО) приїжджала. Звісно, ми теж ризикуємо, але робимо це не за статус і не за корочку. Я не знаю жодного волонтера, який би собі цей статус захотів”, – стверджує Дейнега.

Віталій Дейнега

Він переконаний: “Завдяки законопроекту багато уродів захоче і зможе отримати УБД”.

“В Україні військових удвічі менше, ніж тих, хто має статус УБД. Так само буде і з волонтерами (справжніми і фіктивними). Нас декілька тисяч на всю країну, це не так багато, але після законопроекту з’явиться мільйони «волонтерів»”, – каже Віталій.

Читайте також:
Волонтерить кожен сьомий українець, віддають свої гроші – майже 40%. СОЦІОЛОГІЯ

“Я не проти, якщо мені дадуть пільгу чи шматок землі, але я не заслуговую і точно займаюсь волонтерством не через це. За три роки у мене було достатньо можливостей попросити, і мені б цей статус виписали, без проблем. Але це не правильно, тому не збираюсь таке робити. Так само, як і більшість адекватних волонтерів. Я не хочу, щоб на моєму горбу якісь уроди пролізли і отримали цей статус. Краще хай його не буде ні в кого”, – підкреслює очільник проекту “Повернись живим”.

“Це буде чергова корупційна лавочка, яку потім ми будемо героїчно закривати”, – впевнений Дейнега.

За його словами, якщо самі волонтери проти, то навіщо цей законопроект пробиває депутат Денисенко?

Читайте також:
Волонтер Дейнега: Навіть зараз вдається збирати для армії 0,5 млн. грн. щотижня




Олексій Сіхарулідзе: Якщо закон – про добровольців,
то краще його переробити

Співзасновник об’єднання “Народний тил” Олексій Сіхарулідзе у коментарі “Новинарні” також висловив переконання, що свідомим волонтерам такий закон не потрібен.

“Мені не треба УБД. Відсутність статусу мені не заважає. Мені треба тільки те, що допомагає у волонтерській роботі. А цей закон мені ніяк не допоможе”, – каже Сіхарулідзе.

Олексій Сіхарулідзе

Водночас він висловив припущення, що законопроект подібної спрямованості міг би допомогти бійцям-добровольцям, багатьох із яких досі не визнає держава.

“В законопроекті присутнє слово «бойових», а я не учасник бойових дій. Єдине, в чому може бути позитив закону – що УБД отримають добровольці, які воювали, але тоді виїжджали в зону АТО як «волонтери». Зараз вони не мають такого статусу, і це не справедливо, тому, що ці хлопці не просто учасники бойових дій, а найактивніші та найзаслуженіші”, – зазначає очільник “Народного тилу”.

“Їм (добровольцям) потрібно дати статус УБД, але це питання не треба вирішувати так по-хитрому. Мені здається, що вони б теж не хотіли отримати цей статус по-лівому, як волонтери. Вони – не волонтери, вони – бійці, і заслуговують, щоб це питання нормально вирішити”, – наголошує пан Олексій.

“Швидше за все, цим законопроектом депутат намагався набрати певні політичні бали, а вийшло навпаки”, – каже він.

Читайте також:
Волонтер  Сіхарулідзе: На промзоні страшніше, ніж у ДАПі.
Але допомагати треба “нерозкрученим” позиціям

Діана Макарова: Є категорії волонтерів,
яким УБД потрібне точно

Єдиний знаний волонтер, опитаний “Новинарнею“, який вважає законопроект Денисенка доцільним – Діана Макарова, голова Фонду свого імені.

Макарова розповіла, що існують “різні групи волонтерів” і деяким з них статус УБД дійсно потрібний. Але перед тим, як надавати волонтерам статус учасників бойових дій, потрібно вивчити діяльність кожної людини, каже вона.

Діана Макарова

“З одного боку, давати [волонтерам] УБД потрібно, адже багато волонтерів хоч і не брали участі в бойових діях зі зброєю в руках, але ризикували життям, іноді навіть більше, ніж бійці. У волонтерів немає такого захисту, як у бійців. У військових є броня та зброя, а в багатьох волонтерів цього не було. Волонтери в тій каші, під обстрілами – так само, як і бійці, тому УБД можна розглядати як певну страховку”, – вважає Макарова.

“Є волонтери, які не були на фронті, але віддавали усе: гроші, здоров’я, багато хто втратив сім’ю. Вони скажуть :«Ми не були на фронті але теж допомагали наближати перемогу». Ми не хочемо цього скандалу”, – додає пані Діана, зазначаючи, що саму систему надання статусу учасника бойових дій варто переглянути.

“Є категорія волонтерів, яким УБД потрібне точно. Це волонтери-медики. Багато з них перебувають на фронті три роки. Вони живуть на фронті. Вони, можливо, вже і не рахують ту кількість поранених, яких вивезли. Також заслуговують на УБД волонтери, які дуже щільно працюють з армією. Це інженери-айтішники, які вдосконалюють електронні системи. Вони не вилізають з передової, хоча і не служать. Тому до цього питання потрібно диференційовано підходити і видавати УБД дуже обережно”, – стверджує Діана Макарова.

Читайте також:
Війна і творчість Мишка Адамчака – водія-парамедика й музиканта “КораЛЛів”

За її словами, самопожертва волонтерів у зоні АТО варта статусів і пільг, рівних із військовими, однак не зрозуміло, на підставі яких документів визначати причетність до роботи на фронті.

“Які в нас соціальні гарантії? Немає. Ми – добровольці. Ніхто не поверне нам втрачене здоров’я, сім’ям ніхто не поверне втрачених життів. Але як довести, що людина – фронтовий волонтер? За ким я маю ганятись за печаткою, що я була на фронті і під обстрілами? Я, певно, і не буду цього робити”, – каже Макарова.

“Потрібна якась ду-у-у-уже кваліфікована комісія, яка буде розглядати кожну особу волонтера і що він робив. Можливо, це має бути у відкритому розгляді, але не знаю, чи погодяться на це самі волонтери, – зазначає пані Діана і додає: – Якщо волонтери самі вирішать, що їм треба УБД, то варто прислухатись до них. Ми неспокійна команда, завжди можемо підняти галас. Тому – вислухайте волонтерів”.

Читайте також:
Через два місяці стало відомо про полон сержанта 24 омбр галичанина Тараса Гап’яка. Штаб АТО називає його зрадником, але є інші версії

Роман Сініцин: Депутат Денисенко – мабуть, зі злим умислом – пропихає дуже небезпечну штуку

Волонтер та співзасновник фонду “Народний тил” Роман “Сініцин” Балан одним із перших дізнався про лобіювання законопроекту Денисенка у ВР та активно агітує в соцмережах проти його прийняття.

“Це повністю деструктивна ініціатива”, – заявив Роман у коментарі “Новинарні“, припустивши меркантильні інтереси держчиновників.

Роман Сініцин

За його словами, в нас “статус УБД і так давно вже нівельований, адже його отримали десятки тисяч людей, “бойові дії” яких закінчувались саунами і кабаками в Краматорську чи Сєвєродонецьку”.

“В повітрі давно висить ідея роз’єднати поняття УБД на дві частини – ті, хто був “на нулі”, сидів в окопах і воював – і ті, хто були три дні чи місяць десь у “жовтій” чи “зеленій” зоні АТО”, – наголошує волонтер.

“Усі ці пільги “атошним” туристам – це мільярди гривень і колосальне навантаження на бюджет”, – звертає увагу Сініцин.

“Депутат, не подумавши, або, швидше за все, зі злого умислу, пропихує дуже небезпечну штуку. Бо ідентифікувати когось конкретного як волонтера насправді важко. Приміром, якщо в 2014 році хтось пару разів був на фронті, щось відвозив знайомим, ризикував, було страшно, а потім перестав їздити, бо пропала необхідність. Таких людей сотні насправді”, – каже Роман.

“З іншої сторони, є люди, які місяцями сидять в АТО і виконують якісь завдання: евакуюють поранених з “нуля”, займаються авіарозвідкою, воюють банально. Їх прийнято називати “волонтерами”, але тут зовсім інша історія. Для них потрібно розробляти механізм заведення в штат військової частини чи прикріплення до в/ч та надання за їх бажанням статусу УБД. Денисенко ж пропонує видавати статус просто “тим, хто під обстрілами щось возить”. Це прямий шлях до корупції”, – зазначає Роман Сініцин.

За його словами, для підтвердження “волонтерства” за цим законом вочевидь будуть потрібні документи з військової частини. “І от тут почнеться цікаве – знайдуться десятки комбатів і начштабів, які будуть ці підтвердження надавати друзям, знайомим і родичам”, – пророкує Роман.

Читайте також:
Роман Сініцин: Чому я йду з волонтерства, зібравши 4,4 млн.

Співзасновник “Народного тилу” також підкреслює, що, крім матеріальної вигоди, власники статусу учасника бойових дій із числа держслужбовців можуть уникати люстрації.

“УБД – це не тільки якісь плюшки у вигляді знижки на квартплату чи безкоштовного проїзду і можливості оформити земельну ділянку, це ще й обхід люстрації. От і побачимо сотні чиновників, які нібито привезли ящик тушонки в ППД (пункт постійної дислокації ) бригади знайомому начштабу батальйону, з корочками убедешних волонтерів”, – припускає Сініцин.

Роман наголошує: “Слід розуміти, що тих, хто возить [допомогу на передову], ніхто не примушує цього робити і ніхто не тримає на передовій. На відміну від тих, кому вони возять. І тут ми приходимо в площину дефініцій. Бо, як каже Вікіпедія і як ми всі звикли думати: “волонтер – человек, добровольно занимающийся за свой счет безвозмездной общественно полезной деятельностью”.

“Причинити добро, незважаючи ні на що”

Сам депутат Андрій Денисенко у соцмережі так відповів на критику його законопроекту: “Питання статусу і державних гарантій волонтерам має вагу державного характеру та буде реалізоване, попри всі істерики”.

Критиків проекту він назвав “тролями і неадекватами”, а також тими, “хто хоче зекономити бюджетні гроші на чергову дачку їх розпорядникам”.

При цьому помічник нардепа Дмитро Рева, який брав участь у розробці законопроекту, в коментарях визнав, що документ потребує серйозного доопрацювання за участю представників волонтерського середовища й громадськості.

“Це відкрита дискусія, і немає ніякого бажання давати місце для корупційних дій, на прикладі ментів і прокурорів”, – пише Рева.

За його словами, цільовою аудиторією цього закону мали б бути волонтери, що зазнали шкоди від бойових дій (були поранені, стали інвалідами, потрапляли в полон), а також медики і воїни-добровольці, які значилися на фронті як волонтери.

Натомість волонтери вже склали петицію на сайті Верховної Ради із проханням не підтримувати законопроект №4192.

“Статус учасника бойових дій для волонтера не відповідає змісту волонтерської діяльності, нашим цілям та напрямкам роботи.

В той час, коли статус учасника бойових дій й досі не можуть отримати добровольці, які брали участь у бойових діях та захистили Україну в перші роки війни, питання статусу учасника бойових дій для волонтера є неактуальним.

Введення зазначеного статусу призведе зростання маніпуляцій зі статусом, збільшення корупції, розкрадання державних коштів та майна, знецінення самого статусу”, – йдеться в петиції, яку ініціював голова Ради волонетрів при Міноборони Олексій Грідін.

Читайте також:
Волонтерський додаток до смартфонів Wake App
– спосіб допомагати армії уві сні

Волонтери показали, як ЗСУ завдають превентивного удару
по мінометних позиціях бойовиків. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна