Три роки президента Порошенка в оцінках експертів: провали з корупцією й перемоги на заході

 

Президент Петро Порошенко за три роки після виборів-2014 найкраще впорався із провадженням зовнішньої політики (за оцінками експертів – 6,3 бала із 10), найгірше – із виконанням передвиборних обіцянок (3,6).
Як передає “Новинарня“, метою опитування було з’ясувати думки 65 експертів (авторитетних політологів, журналістів, громадських діячів) щодо основних досягнень і невдач Порошенка протягом третього року його каденції.

Взаємодію з президента парламентом експерти оцінили в 4,9 бала, взаємодію з урядом – 5,9 бала, виконання ролі гаранта Конституції та прав людини – 4,7 бала, врегулювання збройного конфлікту на Донбасі – 3,9 бала, взаємодію із суспільством – 3,8 бала, проведення реформ – 3,8 бала, кадрову політику в 3,7 бала.

“Впродовж року найбільше змінилася (в бік покращення) оцінка щодо взаємодії президента з урядом, що, очевидно, пов’язано зі зміною очільника та складу Кабміну”, – зазначають “Демінініціативи”.

Загалом експерти оцінили діяльність президента Порошенка протягом третього року його каденції у 4,7 бала за 10-бальною шкалою. Це нижче за середню оцінку першого року президентства (5,3) і ледь вище, ніж рік тому (4,5).

Головним досягненням за третій рік перебування Порошенка на своїй посаді експерти назвали довгоочікувану угоду про безвізовий режим між Україною та ЄС. Серед інших досягнень президента експерти насамперед називали: продовження санкцій проти Росії та збереження антиросійської коаліції; посилення обороноздатності та продовження реформ збройних сил; відносну стабілізацію політичної ситуації, недопущення гострої політичної кризи, відсутність позачергових виборів ВР та стабілізацію ситуації на фронті, відсутність повномасштабних військових дій.

“Відсутність прогресу в боротьбі з корупцією; повільний темп реформ, відсутність їх дієвої підтримки; відсутність прогресу врегулювання ситуації на Донбасі та невдала кадрова політика – цей список невдач майже незмінний упродовж трьох років на посаді президента Порошенка”, – ідеться у звіті.

Головним завданням для президента у внутрішній сфері, на думку експертів, є проведення реальної боротьби з корупцією. Експерти також порадили президентові завершити судову реформу, ініціювати виборчу реформу та сприяти проведенню земельної реформи.

На зовнішній арені Петрові Порошенку, на думку експертів, необхідно активізувати діалог зі США та новообраним президентом Трампом і розширити “нормандський формат” за рахунок Америки.
Важливим також є поглиблення співпраці з ЄС, виконання Угоди про асоціацію та активізація співпраці з НАТО.

Читайте також:
Порохова бочка. Два роки президентства Порошенка в оцінках експертів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна