Масштабна спецоперація силовиків: у податківців 15 областей провели сотні обшуків, затримано понад 20 осіб

 

Правоохоронці проводять обшуки в 15 обласних управліннях колишнього Міністерства зборів і доходів. Як передає УНІАН, про це на спільному з міністром внутрішніх справ брифінгу заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

За його словами, понад 1700 поліцейських і близько 500 військових прокурорів проводять 454 обшуки у 15 областях України, при цьому відбувається одномоментне затримання десятків осіб для доставки в суд для обрання запобіжного заходу.

На брифінгу повідомили про 23 затриманих у ході цієї спецоперації.

“Вони будуть доставлятися авіатранспортом прямо сюди (до Києва – “Н”) із врученням їм підозр і відправкою до Печерського районного суду для розгляду по суті наших клопотань про обрання запобіжного заходу – арешту”, – сказав Матіос.

Головний військовий прокурор пояснив, що спецоперація стосується корупційних злочинів оточення екс-президента Віктора Януковича.

“Зараз відбувається операція відносно перших керівників та їх заступників 15 обласних управлінь Міністерства доходів і зборів (на той момент), так званих державних податкових адміністрацій, які мали пряму причетність до організації та функціонування податкових майданчиків, внаслідок чого злочинна організація Януковича і [глави Міндоходів 2012-2014 років Олександра] Клименка змогла збагатитися за рахунок платників податків на доведену слідством суму у 97 млрд. грн.”, – наголосив Матіос.

За його словами, серед 23 затриманих – колишній глави управлінь Міндоходів у Дніпропетровській і Луганській областях, екс-голова Державної податкової адміністрації в Харківській області Денисюк, екс-глава податкової АР Крим, кілька керівників податкових інспекцій у Києві, заступники глав податкових у Полтавській і Харківській областях, начальник управління податкової адміністрації в Харківській області та інші.

“Обшуки також проводяться щодо керівництва податкових адміністрацій інших областей, в тому числі Одеси, фактично за місцем знаходження всіх податкових майданчиків, куди заганяли підприємства реального сектора економіки”, – розповів Анатолій Матіос.

Він відзначив, що це тільки перша хвиля затримань у даній справі: “Ми припускаємо притягнути до відповідальності працівників органів прокуратури, працівників органів СБУ та працівників державних податкових адміністрацій. Без цього триєдиного спрута в державі не почалася б війна, тому що пограбування держави на такі мільярди гривень внаслідок тотального збагачення людей, які досі перебували в країні”.

Мова йде про статті КК “сприяння існуванню злочинної організації”, “участь у злочинній організації” та “зловживання службовим становищем, яке тягне за собою матеріальний збиток”.

“Для кожного з затриманих фігурантів все готово зараз. Частина людей, затриманих в Києві, вже відправлені до Печерського суду для розгляду клопотань про арешт. Частини вручаються підозри, частина доставляють зараз, це особливий топ, Дніпро, Харків, Одеса, які ми дуже чекаємо, тому що це люди, які цілком обізнані, зараз не при владі”, – зазначив військовий прокурор.

Водночас генеральний прокурор Юрій Луценко, звітуючи цього дня перед парламентом, повідомив, що в затриманого екс-керівника Державної податкової адміністрації Луганської області Олександра Антипова вилучили 3,8 мільйона доларів готівки.

 

ОНОВЛЕНО. Як заявив Анатолій Матіос, вирішальна роль у викритті порушників закону нібито належить відстороненому голові ДФС Роману Насірову, який сам перебуває під слідством.

“Цю операцію нам не вдалося б провести, якби нам не допоміг глава Державної фіскальної служби Роман Насіров. Він розібрався в нетрях податкового законодавства, у всіх-всіх порушеннях, це тільки завдяки його сприянню основний масив роботи був зроблений. Я не соромлюся цього сказати, це людина, яка в цьому сегменті зробила все для того, щоб розкрити всі ці незаконні податкові майданчики і допомогти нам довести і зібрати докази причетності як жінок, так і чоловіків. А це, повірте, не останні люди в державі і взагалі в окремо взятих областях. Це керівники податкових державних адміністрацій, це “царі” і “боги” режиму Януковича “, – зазначив головний військовий прокурор.

Читайте також:
Голосіївський райсуд дозволив судити екс-міністра Клименка заочно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна