Масовий розстріл 51-ї бригади під Волновахою. Треті роковини перших великих втрат ЗСУ в АТО

 

Рівно три роки тому, 22 травня 2014 р., неподалік міста Волноваха Донецької області відбувся бій 51-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України із проросійськими бойовиками угруповання “ДНР”.

Втрати ЗСУ в цьому бою стали найбільшими від початку антитерористичної операції та взагалі за історію української армії до того часу.

Загалом загинуло 18 бійців 51 омбр, ще близько 30 отримали поранення. Багато з тих, хто вижив, лікуються й досі.

У 2015 році волонтери виготовили пам’ятну меморіальну плиту з іменами загиблих, яку встановили на місці побоїща під Волновахою.

Як уточнює волинський волонтер Костянтин Зінкевич, коли плита вже була виготовлена і на неї було нанесено 17 прізвищ, з’ясувалося, що вже в жовтні 2014 року ще один боєць помер від отриманих 22 травня поранень в Одеській лікарні. Це Михайло Рибак, чиє ім’я дописали на плиту окремо.
Водночас Євген Біда, який значиться у списках бригади загиблим під Волновахою, насправді загинув 23 травня за інших обставин і в іншому місці.

Як відбувався бій під Волновахою

Приблизно між 4-ю та 6-ю ранку 22 травня на табір 51-ї бригади, що розмстився між селищами Ольгинка та Володимирівка неподалік регіонального ландшафтного парку Великоанадольський ліс, напали бойовики “ДНР”.

Вони приїхали на кількох автомобілях, два з яких були броньованими інкасаторськими машинами “Приватбанку”. Ймовірно, українські військові пропустили їх повз блокпост, після чого були розстріляні впритул зі стрілецької зброї, протитанкових гранатометів, кулеметів, мінометів.

За даними головного редактора сайту “Цензор.НЕТ” Юрія Бутусова, бойовиків могло бути до 100 чоловік.

Поранених добивали снайпери, які засіли обабіч дороги в лісопосадці.

Як стверджують очевидці, бійці ЗСУ не відкривали вогонь на ураження, а стріляли в повітря й по ногах супротивника (на той час серйозність воєнних дій, охрещених абревіатурою АТО, більшість українських військовослужбовців іще не усвідомлювала).

Уже після завершення бою прибуло підкріплення – гелікоптери Мі-8. Очевидно, не маючи зв’язку із землею, пілоти вирішили, що вцілілі бійці 51 омбр – це терористи, і відкрили по них вогонь.

Відео помилкового обстрілу українськими гелікоптерами бійців ЗСУ:

Судячи з різних даних, оприлюднених в інтернеті та зібраних волонтерами, напад на блокпост 51-ї бригади був здійснений загоном під керівництвом Ігоря Безлера (“Бєса”) – кадрового російського полковника ГРУ.

Відео:

За повідомленням Міністерства оборони України, сепаратисти мали на меті прорвати кільце сил АТО, однак українським військовим вдалося відбити атаку та втримати контроль над блокпостом.

Серед причин, що призвели до фактичного побоїща й значних людських втрат, військові експерти називали низький рівень бойової і тактичної підготовки, відсутність розвідки місцевості, належного технічного забезпечення та взаємодії з іншими підрозділами, які могли б прийти на допомогу та відсутність бойової охорони.

Російський військовий журналіст Аркадій Бабченко причиною знищення українських військових назвав некомпетентність дій командування в умовах партизанської війни, зокрема рішення про ночівлю край дороги.

Водночас свідки подій зазначають, що напередодні бою бійці 51-ї бригади спілкувалися з місцевими мешканцями – прихильниками “ДНР”, які наполягали на тому, щоб ЗСУ не ставали табором біля населеного пункту.
Очевидно, саме під час цього “спілкування” симпатики бойовиків добре роздивилися позиції українських військових.

Відео спілкування бійців 51 омбр із місцевими жителями перед подіями 22 травня 2014 року:

Виконувач обов’язків міністра оборони України Михайло Коваль заявив, що причиною великих людських втрат під час бою стала недоукомплектація та низька боєздатність особового складу бригади.

Як додає волонтер Зінкевич, акумулятори з трьох наявних на блокпосту БМП забрали на зарядку в село на цілу ніч. “Якби хоч одна БМП була з акумуляторами, вона би дала бій”, – переконаний він.

Питань щодо того, чому було скоєно стільки помилок, залишається багато. І з кожним наступним великим боєм кількість “чому?” лише зростала. Хтозна, чи отримаємо ми на них відповіді хоч колись.

А сюжети про бій під Волновахою в російських ЗМІ стали одними з перших яскравих свідчень усією абсурдності додаткової – інформаційної – війни Росії проти України. У них російські кореспонденти, зокрема, обурено розповідали про те, як “Правий сектор” під брендом “Приватбанку” приїхав і розстріляв строковиків ЗСУ за те, що “відмовлялися воювати”.

Російський сюжет про бій під Волновахою 22 травня 2014 року:

Читайте також:
Як виглядало пекло. “Іловайський котел” у спогадах бійців

“Ворог – червоний”.
Генштаб ЗСУ видав просту відеоінфографіку про суть битви під Дебальцевим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна