Росія анонсувала позов у СОТ проти України

 

Російська Федерація спрямувала до органу з вирішення спорів Світової організації торгівлі запит на проведення консультацій у зв’язку обмеженнями щодо РФ, які вводяться Україною.
Про це повідомив журналістам у суботу, 2 травня, глава мінекономрозвитку РФ Максим Орєшкін у Ханої після зустрічі з главою СОТ Роберто Азеведо, що пройшла в рамках міністерської зустрічі міністрів торгівлі країн АТЕС.

“Російське представництво при СОТ у Женеві направило до органу з вирішення спорів СОТ і уряду України запит на проведення консультацій у зв’язку з обмеженнями, заборонами, особливими вимогами і процедурами щодо російських товарів, послуг та осіб на українському ринку, а також щодо транзиту через Україну, які постійно вводяться, починаючи з 2014 року”, – сказав Орєшкін.

Міністр додав, що про це він, зокрема, повідомив главі СОТ на зустрічі, що відбулася.

За словами Орешкіна, Україна нібито “системно і свідомо” порушує свої міжнародні зобов’язання, ігноруючи правила міжнародної торгівлі, інші норми міжнародного права, зобов’язання щодо транспарентності процедур розробки та введення заборон та інших обмежень у торгівлі.

“Мова йде, зокрема, про заборони на ввезення з Росії м’ясних і молочних продуктів, риби, вино-горілчаних виробів, обладнання для залізниць, добрив, і багатьох інших товарів. Особливі процедури застосовуються при ввезенні російських книг та іншої друкованої продукції. Особливий режим оподаткування застосовується при ввезенні б/у російських автомобілів. На території України забороняється або дискримінаційним чином обмежується діяльність сотень російських компаній – виробників і постачальників товарів і послуг. Серед них – машинобудівники, банки, постачальники різних послуг, у тому числі в мережі інтернет, постачальники програмного забезпечення, авіакомпанії і багато інших. Спеціальний екологічний, санітарний, фітосанітарний і ветеринарний контроль введений щодо російських харчових продуктів, виробів легкої промисловості, косметики, побутової хімії та інших російських товарів”, – заявив російський міністр.

“Російським компаніям заборонено брати участь у приватизації – що є ще одним грубим порушенням українських зобов’язань у СОТ. Так само ми класифікуємо обмеження на операції з українською валютою, заборону на акредитацію журналістів російських новинних агентств та інших ЗМІ”, – додав він.

Російський запит, за словами Орєшкіна, охоплює в цілому сотні елементів українських нормативних актів і стосується порушень ряду базових угод СОТ.

Відповідно до процедур СОТ, запит на проведення консультацій є першим етапом при подачі позову. Протягом двох місяців, згідно з правилами СОТ, повинні бути проведені консультації з урядом України з метою пошуку взаємоприйнятного вирішення ситуації, що склалася.

“У випадку, якщо консультації не принесуть очікуваного результату, ми маємо право почати другу стадію спору – передачу справи на розгляд групи експертів”, – сказав Орєшкін, якого цитує “ЄП”.

Читайте також:
“Яндексу” в Україні заблокували рахунки

Як повідомляла “Новинарня“, президент України Петро Порошенко 15 травня ввів у дію рішення РНБО про санкції проти соціальних мереж “ВКонтакте” і “Одноклассники”, а також компаній “Мейл.ру”, “Яндекс” та їхніх сервісів. Доступ до цих сайтів заборонено наразі на три роки.
Загалом санкції введено проти 1228 фізичних і 468 юридичних осіб, переважно російських.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна