Дмитро Дубілет – про мету, для якої волонтери iGov готові зі шкури вилізти

 

Дмитро Дубілет
колишній директор з інформаційних технологій “Приватбанку”, волонтер проекту iGov

(FB)

Я часто пишу про iGov, але раптом усвідомив, що в багатьох може не бути повної картини про цей проект. У цьому пості я коротко опишу цю дивовижну історію.

До речі, буду вдячний за поширення. А то буває прикро чути, що iGov “пиляє” якісь держбюджети, та інші дурниці.

Два роки тому в мене з’явилася нав’язлива ідея допомогти державі в боротьбі з корупцією та неефективністю в ІТ-закупівлях (був колосальний досвід банку, яким ми були готові ділитися). Дивно, але держава на пропозицію відреагувало мляво. Зате на цьому ґрунті я познайомився з колегами по ІТ-цеху, разом з якими ми запустили організацію ICT. Кожен з членів цієї організації курирував свій напрямок, я взяв на себе переведення державних послуг в електронну форму.

Не особливо розуміючи, що робити, я опублікував у своєму “Фейсбуці” запрошення ІТ-спільноти стати волонтерами та разом розробити платформу. І тут сталося щось неймовірне. У проекті зареєструвалося більше 1000 розробників з усього світу.

Почався болісний процес вибору технологій і взагалі архітектури платформи. Але найскладніше було продумати систему, яка дозволяла б координувати роботу безлічі айтішників, які працюють нерегулярно, з різних точок світу і в різний час. Після запеклих дебатів рішення було знайдено, і закипіла робота.

Паралельно ми створили систему BankID. Я почав їздити по конференціях всією країною і торочити, як папуга, що в людей найчастіше немає ЄЦП, і BankID – це обов’язковий елемент для запуску електронних сервісів. Я всіх добряче піддістав цією темою, але, врешті-решт, BankID де-факто став в Україні стандартом (ви напевно бачили кнопку BankID на багатьох сайтах, не тільки iGov).

Але найскладніше, звичайно, було домовлятися з органами влади. Ніхто не міг повірити, що ми пропонуємо безкоштовно те, за що держава традиційно платила величезні гроші.

Через те, що я працював у “Приватбанку”, всі підозрювали в цьому якийсь хитрий план захоплення ринку (до речі, тепер, коли я перестав працювати в банку, домовлятися стало легше).

Тоді ми кинули ще один клич у “Фейсбуці”, і до iGov приєдналися (і досі приєднуються) активісти на місцях, які взяли на себе спілкування з місцевою владою. Завдяки їм iGov почав поширюватися по всіх регіонах України (щоправда, на жаль, нерівномірно).

Сьогодні на iGov реалізовано понад 350 електронних сервісів. Через наш портал можна оформити субсидію та отримати допомогу при народженні дитини, відкрити або закрити СПД та юрособу і багато-багато іншого. Частина послуг доступні по всій країні, частина – в окремих регіонах. Частина послуг повністю автоматизовані, частина – в напівручному режимі. Частину послуг громадянин може отримати повністю через інтернет, а в частині ми лише скорочуємо кількість візитів.

А частину послуг нам доводиться закривати вже після запуску. Адже деякі держоргани воліють створювати системи за бюджетні або грантові гроші. Кожна послуга і кожен регіон – це окрема епопея, я б навіть сказав, окрема війна.

Кілька слів про фінансування. До певного моменту iGov розвивався за рахунок волонтерів. Потім ми зрозуміли, що нам таки потрібні штатні співробітники, і тоді нам на допомогу прийшли спонсори.

Всього на iGov було пожертвувано 2,7 млн ​​грн. від українських компаній і приватних осіб. Хоча більша частина роботи, звичайно, все одно робиться волонтерами і фінансовій оцінці не піддається.

Майже через два роки після запуску першої послуги ми бачимо, що система працює. З технологічної точки зору проект на десять голів вищий, ніж будь-які інші системи. Він написаний на технологіях, які легко й дешево підтримувати. Він не вимагає купівлі ніяких ліцензій. Запуск послуг може відбуватися без участі програмістів. Проект легко масштабується і витримує будь-які навантаження. Будь-який ІТ-фахівець, коли занурюється в деталі iGov, відчуває просто екстаз, повірте!

Зараз iGov входить у вирішальну стадію свого розвитку – ми перейшли до активної співпраці практично з усіма ключовими органами центральної влади та особисто з прем’єр-міністром. Наша мета – перевести в електронну форму 100% державних послуг. По всій країні, а не тільки в “просунутих” регіонах.

І волонтери iGov готові заради цієї мети зі шкури вилізти. Ми щиро віримо, що це дозволить знизити корупцію в країні, підвищити ефективність роботи чиновників і взагалі зробить спілкування громадян із державою більш стерпним.

Сподіваюся, ви нас в цьому теж підтримуєте.

Читайте також:
“Батько” Приват24 готовий зробити працюючу систему е-декларування
в 4 рази дешевше

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна