Вибори в Ірані виграв Хасан Роухані, випередивши консерватора

 

Чинний президент Ірану Хасан Роухані переміг на виборах і залишиться при владі на другий термін. За підсумками голосування 19 травня він набрав 57,1% голосів виборців – понад 23,5 млн. Таким чином Роухані переміг уже в першому турі, передає ВВС.

Його головний суперник Ібрагім Раїсі, який отримав 38,3%, поскаржився на порушення у день виборів. Він звинуватив прихильників Роухані у пропаганді на виборчих дільницях, що заборонено законом.

Вважається, що Раїсі – більш консервативний за Роухані богослов – мав підтримку аятоли Алі Хоменеї.

Час голосування у п’ятницю продовжили на п’ять годин через несподівано високу явку – близько 70%. Своїх прихильників насамперед мобілізували консерватори, а слідом за ними і сторона Роухані, який очолює виконавчу владу.
У підсумку в Тегерані проголосували 5 мільйонів людей – удвічі більше, ніж у 2013-му.

Хасана Роухані обрали на перший президентський термін у 2013 році. Він обіцяв покласти край міжнародній ізоляції країни і створити вільне суспільство.
За два роки уряд Ірану уклав історичну угоду із шістьма світовими державами, за якою Іран погодився частково згорнути ядерну програму в обмін на скасування економічних санкцій.

Тепер президент Роухані тепер матиме потужніший мандат, аби просувати свої реформи, покласти край екстремізму, будувати мости із зовнішнім світом та розвивати економіку, зазначає Касра Наджі, BBC Persian.

“Іранці сказали рішуче “так” президенту, який обіцяв розширити особисті та політичні свободи і посилити відповідальність усіх центрів влади, як-от Революційної гвардії”, – зазначає Наджі.

Президент є найвищим виборним посадовцем в Ірані і главою виконавчої влади.
Однак більшу владу має верховний лідер Ірану, під контролем якого перебувають озброєні сили, судова система, державне телебачення та інші ключові урядові організації. Він також визначає зовнішню політику країни.
Із 1989 року, після смерті аятоли Хомейні, цей пост обіймає Алі Хоменеї.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна