ЄС про блокування россоцмереж: захист національної безпеки є прерогативою уряду

 

Євросоюз визначив свою позицію у питанні блокування соцмереж та запровадження санкцій проти IT-компаній. Про це повідомили в представництві ЄС в Україні у відповідь на запит “Європейської правди”.

“Ми знаємо про рішення Ради національної безпеки і оборони України заблокувати ряд російських онлайн-сервісів, включаючи популярні соціальні медіа-платформи в Україні в рамках обмежувальних заходів, прийнятих Україною”, – заявив у коментарі ЄП Юргіс Вільчинскас, керівник відділу преси та інформації представництва ЄС.

Він зазначив, що Євросоюз “чув публічні заяви української влади, що рішення було прийнято виходячи з інтересів національної інформаційної безпеки і що за останні місяці Україна стала об’єктом численних кібератак та дезінформаційних кампаній”.

“Ми визнаємо, що захист національної безпеки є прерогативою українського уряду”, – наголосив представник ЄС.

Водночас Вільчинскас додав, що ці аргументи не є достатніми.

“Тим не менш, ми очікуємо, що влада має гарантувати, що обмежувальні заходи, ухвалені з міркувань нацбезпеки, не мають негативного впливу на фундаментальне право на свободу вираження думки”, – наголосив дипломат.

Юргіс Вільчинскас додав, що в ЄС досі чекають на детальніші роз’яснення від української влади, “в тому числі щодо тимчасового характеру санкцій”.

Читайте також:
“Не ищи меня Вконтакте”. За день українська аудиторія Facebook зросла на третину, найбільше – на Сході

Як інформувала “Новинарня“, президент Порошенко указом 15 травня ввів у дію рішення РНБО про санкції проти 1228 фізичних і 468 юридичних осіб, серед яких російські срвіси “Яндекс”, “Вконтакте”, “Одноклассники”, Mail.ru.
Провідні телеком-оператори заблокували россоцмережі 18 травня.

Станом на квітень 2017 року у 78% відсотків всіх користувачів інтернету в Україні, або близько 20 мільйонів людей, був аккаунт “Вконтакте”.

Читайте також:
Для окупації Криму Росія застосувала соцмережі, – американський аналітик

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна