Президент присвоїв звання Герой України кримському татарину Решату Аметову, якого росіяни вбили в березні 2014-го

 

Президент Петро Порошенко прийняв рішення своїм указом присвоїти звання “Герой України” кримському татарину Решату Аметову – першому, хто після початку російської агресії 2014 року був убитий російськими окупантами в Криму за свою політичну позицію.
Про це, як передає “Новинарня“, глава держави оголосив 18 травня у своєму виступі в Національній опері з нагоди Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу.

Як відомо, 3 березня 2014 року Решат Аметов вирушив до військкомату записуватися у добровольці до лав Збройних сил України і після цього зник.

Згодом з’ясувалося, що 39-річний кримський татарин у Сімферополі брав участь у мирному протесті проти окупації. Там на нього напали троє людей із так званих проросійських “загонів самооборони Криму” та повели у невідомому напрямку. Після цього на зв’язок Решат більше не виходив.

15 березня Аметова було знайдено мертвим у селищі Земляничне Білогірського району. На тілі чоловіка були численні ознаки катування, голову було обв’язано скотчем, а поряд з ним лежали наручники. Встановити особи вбивць не вдалося.
Решата Аметова поховали на міському кладовищі Сімферополя Абдал. Через його смерть сиротами лишилися троє дітей.

“Він був викрадений на очах багатьох людей, перед телекамерами. Він був знайдений закатованим, але він не здався. Лише думка про останні години Решата в кожної нормальної людини викликає жах і біль. Але його сміливість викликає шану і повагу”, – сказав президент Порошенко, повідомляючи про відзначення Аметова найвищою державною нагородою України.

Відзначення його званням Героя України тривалий час обстоювали громадські активісти.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров назвав причетних до вбивства Аметова.

Читайте також:
Три роки тому загинув перший українець, убитий російськими агресорами
при вторгненні в Крим

Роковини депортації кримських татар:
заборонена дуа в Криму, заходи в Києві й Херсоні, фільм Сеїтаблаєва в прокаті

У день роковин депортації окупаційна влада в Криму затримує
кримськотатарських активістів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна