На відміну від ЄС, Верховна Рада України не змогла схвалити санкції проти Януковича та його оточення

 

Верховна Рада не підтримала внесення на розгляд Ради нацбезпеки пропозиції про застосування персональних санкцій стосовно колишніх високопоставлених чиновників, зокрема екс-президента України Януковича, а також наближених до цього бізнесменів.

Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні 18 травня проект постанови №5350 кілька разів вносили на голосування, однак він не набрав достатньої кількості голосів (“за” – 202, за повернення – 214 і 206).

Лише 69 голосів зі 140 дала фракція Блоку Порошенка, “Народний фронт” – 65 із 81, “Батьківщина” – 10 із 20 (поіменно).

“На жаль, голосів немає. Постанову відхилено”, – резюмував голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

“Я не розумію, як може так бути, коли пропонується українським парламентом запровадити санкції проти найвищого керівництва Януковича, яке знищувало нас усіх українських громадян на Майдані і яке організувало війну проти України. Колеги, доопрацюємо – будемо давати нові варіанти”, – сказав Парубій.

Відхиленою постановою передбачалося затвердження та внесення на розгляд РНБО пропозиції про застосування персональних санкцій за створення реальних або потенційних загроз національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальної цілісності, сприяння терористичній діяльності.

До проекту документа додається список із 21 осіб. Серед них – екс-президент Віктор Янукович, екс-прем’єр Микола Азаров, екс-голови МВС Віталій Захарченко та СБУ – Олександр Якименко, екс-генпрокурор Віктор Пшонка, екс-глава адміністрації президента Андрій Клюєв, син Віктор Януковича – бізнесмен Олександр Янукович, екс-нардепи Артем Пшонка і Сергій Клюєв, екс-міністр освіти і науки Дмитро Табачник, екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов, екс-міністр зборів і доходів Олександр Клименко, екс-міністр екології Едуард Ставицький, екс-глава МінАПК Микола Присяжнюк, бізнесмени й політики Юрій Іванющенко, Дмитро Фірташ, Сергій Курченко,  син Миколи Азарова – екс-нардеп Олексій Азаров, екс-міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, Віктор Ратушняк, Віктор Зубрицький.

У пояснювальній записці в обґрунтуванні необхідності ухвалення постанови наголошується, що, з огляду на збройну агресію РФ проти України, широкий фронт ворожих проявів з боку РФ у військовій, економічній, інформаційній сфері, а також наміри реалізувати плани, що стосуються дестабілізації ситуації в країні, існує гостра необхідність різнопланового протидії агресії РФ в особі тісно пов’язаних з нею осіб.

“Зокрема це стосується екс-президента Віктора Януковича і колишніх українських чиновників, які входять до його найближчого оточення, зокрема Віталія Захарченка, Віктора Пшонки, Миколи Азарова та інших”, – йдеться в пояснювальній записці.

Як відомо, в 2016 році Верховна Рада кілька разів безуспішно намагалася включити до порядку денного сесії цей проект постанови – він також не набирав необхідної кількості голосів.

Як відомо, у березня 2017 року Комітет постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) на зустрічі у Брюсселі схвалив рішення продовжити санкції проти екс-президента України Віктора Януковича так його оточення на рік – крім Іванющенка.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна