Заборона соцмереж РФ в Україні: різна реакція НАТО, ЄС, РЄ і Human Rights Watch

 

Правозахисна організація Human Rights Watch прокоментувала санкції проти російських соцмереж, які набули чинності в Україні.

На думку HRW, президентові України Петру Порошенку слід негайно скасувати санкції проти інтернет-майданчиків “Вконтакте”, “Однокласники”, “Яндекс” тощо, та вжити заходів щодо захисту свободи слова і інформації в Україні.

“Це ще один приклад тієї легкості, з якою президент Порошенко необґрунтовано намагається контролювати громадський дискурс в Україні. Порошенко може спробувати обґрунтувати свій останній крок, але це цинічна, політично обґрунтована атака на права на отримання інформації, що зачіпає мільйони українців, і їх особисте і професійне життя”, – заявила дослідниця Human Rights Watch Таня Купер.

Водночас Північноатлантичний альянс у своїй реакції на указ висловив віру, що блокування російських інтернет-ресурсів в Україні – це питання національної безпеки. Про це заявили в прес-службі НАТО, інформує УНІАН.

“Український уряд чітко дав зрозуміти, що це рішення – це питання безпеки, а не свободи слова. НАТО працює з Україною щодо посилення її реформ, включаючи питання демократії, верховенства закону і дотримання прав людини. Свобода преси входить до теми діалогу. Ми віримо у відданість України її міжнародним зобов’язанням і діючу в Україні систему стримувань і противаг”, – заявили в прес-службі Альянсу.

Європейський Союз розраховує отримати від України детальнішу інформацію щодо санкційного рішення. Про це “Європейській правді” повідомили в представництві ЄС в Україні.

“Ми порушили  це питання в діалозі з українською стороною. Розраховуємо отримати детальнішу інформацію”, – повідомив Юргіс Вільчинскас, керівник відділу преси та інформації дипмісії.

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд занепокоєний указом про блокування низки російських сайтів в Україні, який набув чинності 17 травня. Про це йдеться у його заяві, повідомляє “ЄП”.

“Блокування соціальних мереж, пошукових систем, поштових служб і новинних веб-сайтів суперечить нашому спільному розумінню свободи вираження думок і свободи засобів масової інформації. Крім того, такі широкі заборони не відповідають принципу пропорційності”, – заявив Ягланд.

Читайте також:
Заблокувати россоцмережі можна за кілька хвилин. Укртелеком уже почав

Як інформувала “Новинарня“, президент Порошенко указом 15 травня ввів у дію рішення РНБО про санкції проти 1228 фізичних і 468 юридичних осіб, серед яких російські срвіси “Яндекс”, “Вконтакте”, “Одноклассники”, Mail.ru, “1С”, “Касперський”, “Доктор Веб” та ін.

Станом на квітень 2017 року у 78% відсотків всіх користувачів інтернету в Україні, або близько 20 мільйонів людей, був аккаунт “Вконтакте”.

Читайте також:
Барчук щодо ВК і Яндекса: “народ наш народ не мудрий, на жаль”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна