Заблоковані указом президента інтернет-ресурси обіцяють “знайти шляхи”

 

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов звернувся до провайдерів із порадою “вже сьогодні” блокувати російський контент, адже указ про санкції щодо російських веб-ресурсів набув чинності.

“Ці сайти використовувалися для незаконного збору інформації, через мережі застосовувалася пропаганда. Зокрема через мережу «Вконтакті» застосовувався піратський контент. Уже зараз я звертаюся до провайдерів: доки СБУ готує інформаційні листи, які прийдуть завтра – починайте вже сьогодні блокувати російський контент”, – сказав Турчинов у вівторок, 16 травня.

Він також наголосив, що заборона російських інтернет-служб не є наступом на свободу слова.

“Друзі, ніякого наступу тут немає. Ми просто захищаємо нашу державу”, – підкреслив секретар РНБО.

Порошенко: немає “Вконтакту”

 

Тим часом президент Україн Петро Порошенко пообіцяв закрити свої офіційні сторінки в російських соцмережах “Вконтакті” та “Однокласники”.

“Українські інтернет-провайдери мають припинити надавати доступ до «Вконтакті», «Однокласники», «Яндекс» та інших російських сервісів. Всі офіційні сторінки президента в цих сервісах буде закрито. Закликаю всіх співвітчизників негайно вийти з російських серверів з міркувань безпеки”, – написав Порошенко у згаданих соцмережах.

Президент пояснив, що його команда використовувала ці сторінки з метою впливу на опонентів та контрпропаганди. “Але масовані кібератаки РФ по всьому світу, зокрема – нещодавнє втручання у виборчу кампанію у Франції, вказують, що прийшов час діяти інакше і більш рішуче”, – зауважив Порошенко.

Він запропонував своїм читачам слідкувати за його сторінками в інших соціальних мережах.

А “Опоблок” – проти!

“Опозиційний блок” вимагає від президента скасувати указ про заборону в Україні російських соцмереж.

Про це йдеться в заяві партії, оприлюдненій 16 травня.

“«Опозиційний блок» засуджує рішення влади про заборону доступу українських громадян до найбільш популярних в Україні соціальних мереж інтернету – «Вконтакті», «Однокласники». Це середньовічне рішення відкидає Україну до лав тоталітарних держав, порушуючи базові права громадян на свободу слова та інформації. Ми вимагаємо скасувати указ про заборону доступу до соцмереж і закликаємо всі демократичні сили України та світу нас підтримати”, – йдеться в заяві.

На думку противників чинної влади, “заборона на доступ до соцмереж – це не захист національної безпеки, а заборона на право людей самим отримувати інформацію”.

“Влада боїться власних громадян. Вона продовжує політику щодо взяття під контроль всіх засобів інформації і комунікації та заборони неконтрольованих. Влада не в змозі зупинити війну або поліпшити життя людей, тому переходить до заборони на інформацію. Її мета – самозбереження через монополію на інформацію і цензуру”, – заявляє Опоблок.

“Вам же гірше буде”?

Прокоментували рішення Порошенка і представники заборонених соцмереж та порталів. Так, у Mail.ru Group вважають рішення української влади про закриття доступ до ресурсів компанії “політично вмотивованим”. І заявляють, що від нових санкцій “постраждають 25 мільйонів жителів України”.

Про це йдеться в офіційній заяві компанії, оприлюдненій у вівторок.

“Це рішення вдарить насамперед по самих користувачах – громадянах України. Близько 25 мільйонів жителів України спілкуються на заблокованих платформах зі своїми друзями в Україні й усьому світі, а тепер вони будуть позбавлені цих зв’язків”, – вважають у компанії.

“Ми переконані, що в інтернеті немає меж. Ми ніколи не брали участь в політиці. Ми не порушили жодного закону України”, – наголошують у компанії.

“Нашій багатомільйонній аудиторії на території України ми хочемо сказати, що в нашій роботі нічого не зміниться, ми будемо продовжувати надавати всі сервіси нашим користувачам у всіх країнах, а існуючі можливості спеціальних сервісів дозволять продовжити використовувати наші інтернет-ресурси”, – йдеться в заяві.

У компанії також заявили, що не будуть коригувати фінансові плани на тлі санкцій, введених Україною.

 

 

Схожу заяву зробила й компанія “Яндекс.Україна”.

“Яндекс розвиває свої сервіси для України з 2005 року. Весь цей час наша українська команда працює відповідно до законодавства України, вкладає всі свої сили у створення якісних продуктів. Бізнес групи компаній Яндекса, звичайно, дуже великий, і санкції на нього не вплинуть. Але ми вважаємо Україну важливою частиною нашої роботи і шкодуємо, що санкції зводять нанівець всі багаторічні зусилля нашої команди. Головний потерпілий від санкцій — це український користувач”, – наголосили у прес-службі .

Раніше повідомлялося, что президент Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції проти 1228 фіз- і 468 юросіб.

Компанія “Яндекс.Україна” шкодує про заборону роботи в Україні, але не постраждає від цього.

Про це заявили в прес-службі компанії.

“Яндекс розвиває свої сервіси для України з 2005 року. Весь цей час наша українська команда працює відповідно до законодавства України, вкладає всі свої сили у створення якісних продуктів”, – заявили в компанії.

“Бізнес групи компаній Яндекса, звичайно, дуже великий, і санкції на нього не вплинуть. Але ми вважаємо Україну важливою частиною нашої роботи і шкодуємо, що санкції зводять нанівець всі багаторічні зусилля нашої команди. Головний потерпілий від санкцій — це український користувач”, – стверджують у прес-службі Яндекса.

Як повідомляла “Новинарня“, президент Порошенко своїм указом від 15 травня ввів у дію рішення РНБО про санкції проти 1228 фізичних і 468 юридичних осіб, серед яких російські срвіси “Яндекс”, “Вконтакте”, “Одноклассники”, Mail.ru, “1С”, “Касперський”, “Доктор Веб” та ін. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Читайте також:

Провайдери ще не знають, як виконати указ Порошенка про блокування російських соцмереж

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна