Сепаратисти “ДНР” у Мінську погодилися обміняти полоненого вченого Козловського

 

Сторона сепаратистів “ДНР” пообіцяла включити до списків на обмін вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського, якого зараз утримують в ув’язненні в Донецьку. Про це повідомила після засідання 15 травня Тристоронньої контактної групи в Мінську перший віце-спікер ВР, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

“Інша сторона, нарешті, пообіцяла, в т. ч. в форматі ТКГ, що при узгодженні остаточних списків [на обмін] до них включать Ігоря Козловського. Питання тільки в тому, коли інша сторона перестане вигадувати надумані причини зволікання і ми узгодимо дату звільнення”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

Вона підтвердила, що українська сторона завершила верифікацію у своїх пенітенціарних установах тих осіб з числа сепаратистів, яких можна помилувати заради звільнення заручників, але які відмовляються переміщатися в ОРДЛО.

“ОБСЄ визнала, що верифікація пройшла за всіма міжнародним стандартами і нормами гуманітарного права, при дотриманні конфіденційності… Інша сторона, натомість, продовжує тягти волинку і вимагає уточнення ще по деяких прізвищах”, – зазначила Геращенко.

Читайте також:
ТКГ у Мінську: підсумки верифікації для обміну і сексуальне насилля

#FreeKozlovskyу – флешмоб для звільнення українського вченого – бранця “ДНР”

Як писала “Новинарня“, 30 січня 2016 року стало відомо про викрадення в окупованому Донецьку релігієзнавця Ігоря Козловського. 62-річний учений залишався в місті, доглядаючи за сином, хворим на синдром Дауна.

Козловського затримали через день після вибуху біля пам’ятника Леніну в Донецьку, який стався в ніч на 27 січня 2016 року. Йому інкримінували скоєння злочину за ч. 1 ст. 256 так званого “кримінального кодексу ДНР” – незаконне зберігання вибухових речовин. При цьому суть обвинувачення кілька разів змінювалася.

3 травня 2017 року так званий “військовий трибунал ДНР” засудив Козловського до тюремного ув’язнення – два роки і вісім місяців позбавлення волі.

Ігор Козловський – кандидат історичних наук, очолював Центр релігієзнавчих досліджень і міжнародних духовних відносин у Донецьку. Свого часу керував управлінням у справах релігій Донецької ОДА. Викладав на кафедрі філософії Донецького національного технічного університету. Є автором більш ніж 50 наукових публікацій. Підтримував тісні стосунки із духовними діячами, був учасником міжнародних конференцій та зустрічей, у тому числі з Папою Іваном Павлом ІІ, главою РПЦ Алексієм ІІ, патріархом Константинопольським Варфоломієм ІІ.

Рідні запевняють, що релігієзнавець не критикував публічно самопроголошену “ДНР”, а на своїй сторінці у соціальній мережі ділився лише філософськими цитатами та нейтральними фото.

За словами родичів, Ігор Анатолійович міг привернути до себе увагу бойовиків участю в міжконфесійному молитовному марафоні “За єдність і мир в Україні”, який тривав у березні-жовтні 2014 року – туди він виходив із українським прапором.

Читайте також:
Бойовики “ДНР” судять полоненого науковця Козловського.
Родичі апелюють до світової наукової спільноти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна