Військкомати починають тестувати електронний реєстр військовозобов’язаних

 

Протягом травня в кількох військових комісаріатах України почнеться пілотне впровадження електронного реєстру військовозобов’язаних, під час якого тестуватимуть систему електронного обліку громадян.

Про це повідомив на брифінгу речник Міністерства оборони Максим Праута, пише UMP.

“Реєстр включатиме дані про придатних та непридатних до військової служби громадян України віком від 18 до 60 років, а також постійно оновлювану базу даних призовників, військовозобов’язаних та офіцерів”, —зазначив Праута.

Мета переходу на електронний облік – зробити роботу військових комісаріатів більш оперативною і зручною.

За основу для реєстру взяли бази єдиного реєстру виборців та Державної фіскальної служби. Доступ до формування реєстру матимуть лише відповідні посадові особи за допомогою спеціальних електронних ключів.

Повномасштабне запровадження електронної системи обліку планують на 2019 рік. Робота реєстру в тестовому режимі дозволить заздалегідь виявити можливі недоліки у програмі та виправити їх.

Як писала “Новинарня“, 20 квітня набув чинності закон України про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних, ухвалений Верховною Радою 16 березня і підписаний президентом Петром Порошенко 14 квітня.

Єдиний держреєстр є єдиною автоматизованою інформаційно-телекомунікаційною системою, де зберігається інформація про всіх військовозобов’язаних (призовників). До нього мають входити зокрема дані військовозобов’язаних з облікових карток та особистих справ військкоматів.

Реєстр міститиме персональні і службові дані військовозобов’язаних громадян України 17-60-річного віку, серед яких – відомості про дату виїзду за межі України й дату повернення на територію України.

У цей реєстр переносяться відомості з ЦВК, Держприкордонслужби, Міносвіти, міграційної та фіскальної служб.

Власником усієї інформації є Міністерство оборони України, а розпорядником – Генеральний штаб ЗСУ.

“Реєстр має допомогти веденню військового обліку; плануванню та виконанню заходів мобілізації, призову на строкову військову службу, прийняттю на військову службу за контрактом; інформаційному забезпеченню осіб, звільнених з військової служби, які мають право на пенсію, та членам сімей загиблих військовослужбовців відомостями щодо військового обліку”, – повідомляли в Міноборони.

Як відомо, досі облік військовозобов’язаних у військкоматах вівся лише на паперових носіях, часто із позначками простим олівцем, що означало великі можливості для фальсифікацій відомостей, зокрема за хабарі для уникнення призову й мобілізації.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна