Суд заарештував імовірного організатора нападу на Тетяну Чорновол

 

Печерський суд Києва сьогодні, 13 травня, арештував імовірного організатора нападу на громадську активістку й журналістку, а тепер – народного депутата від “Народного фронту” Тетяну Чорновол, скоєного у 2013 році.

Суд задовольнив клопотання Генпрокуратури про взяття підозрюваного під варту на 60 діб, повідомляє “Українська правда” з посиланням на речника Національної поліції Ярослава Тракала.

Розслідування кримінального провадження в цій справі здійснюють слідчі прокуратури.

Підозрюваного в нападі на Чорновол затримали в січні цього року у Мінську. У травні відбулася його екстрадиція в Україну.

Як зазначив Тракало, чоловіка підозрюють у скоєнні замаху на навмисне вбивство. Імені підозрюваного він не назвав.

“Правоохоронці встановили, що в листопаді 2013 року саме він шляхом підкупу схилив 4 осіб до вчинення навмисного вбивства Чорновол”, – сказав речник Нацполіції.

“Наприкінці грудня 2013 року, реалізовуючи всій задум, зловмисники намагалися вчинити умисне вбивство Чорновол, видавши його за ДТП. Наздогнавши автомобіль потерпілої, вони намагалися зіштовхнути його з дороги, а після зупинки авто нанесли їй кілька ударів, після чого зникли”, – додав він.

Відомості за цим фактом були внесені до ЄРДР на початку лютого 2014 року. Слідчі кваліфікували дії зловмисників за частиною 2 статті 15 (замах на злочин) та п.6, 11, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу – як замах на вчинення навмисного вбивства з корисливих мотивів, вчинене на замовлення групою осіб.

Оперативники департаменту карного розшуку встановлювали місцезнаходження 47-річного уродженця міста Дніпродзержинськ Дніпропетровської області з жовтня 2014 року. Тоді його оголосили спочатку в державний, а потім у міжнародний розшук каналами Інтерполу. Стосовно нього була вставлена так звана “червона картка”.

У 2015 році начальник департаменту карного розшуку МВС Володимир Остапенко повідомляв, що організатором побиття Тетяни Чорновол був кримінальний авторитет із Дніпродзержинська (нині – Кам’янське) Олег Нетребко на прізвисько “Нетрик”.
Він нібито підібрав для нападу на Чорновол своїх підопічних Зінченка, Залюбовського й Корнілова, яких у Києві зустрів Котенко.

Тоді Остапенко повідомляв, що Котенко і Залюбовський засуджені за скоєння цього злочину, а Зінченко переховується в Росії.

Напад на журналістку, громадську активістку й активну учасницю Революції гідності Тетяну Чорновол було скоєно в ніч на 25 грудня 2013 року на трасі Бориспіль-Київ.

За словами Тетяни, двоє чоловіків з машини нападників розбили вікно її автівки, вона вискочила назовні й почала тікати, але її наздогнали й тоді жорстоко побили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна