Закінчено перевірку ув’язнених осіб, яких можна обміняти на українських заручників в ОРДЛО, – Геращенко

 

Закінчилася верифікація осіб, що здійснили злочини проти України, але яких можливо помилувати заради звільнення полонених українців, що незаконно утримуються на окупованих територіях.

Про це повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

“В списку тих, кого вимагають звільнити представники ОРДЛО, є кількасот осіб, які не бажають переміщатися на окуповані території. Процес їх верифікації відбувався під координацією ОБСЄ, за участю офісу омбудсмена і СБУ, також кількох жінок-мам тих, хто здійснив злочини”, – написала Геращенко у “Фейсбуці“.

“Верифікація тих, хто утримується в пенітенціарних установах і зараз процесуально обмежений у правах, тривала з 28 квітня по 12 травня. За цей час група разом з ОБСЄ проїхала більше 14 тисяч кілометрів, відвідала 20 регіонів, побувала в 37 пенітенціарних установах”, – повідомила віце-спікер ВР.

За її словами, під час обговорення цієї перевірки з представником України в Тристоронній контактній групі Леонідом Кучмою, Уповноваженою Верховної Ради з прав людини Валерією Лутковською та представниками СБУ Лутковська наголосила, що верифікація (опитування зазначених осіб) відбувалася “за міжнародними стандартами, з дотриманням конфіденційності та норм міжнародного права”.

“Ми робимо все, щоб розблокувати процес звільнення заручників. Українська сторона ставитиме питання звільнення, і в цьому контексті – звіт про верифікацію, як пріорітетне на гуманітарній підгрупі і на ТКН 15 травня. І сподіваємося, це сприятиме узгодженню остаточних списків і дати звільнення заручників”, – зазначила Геращенко.

Також під час зустрічі з представником ТКГ від України Кучмою учасники безпекової підгрупи обговорили останню інформацію щодо порушення режиму тиші з боку ОРДЛО. Ще однією важливою темою підготовки до зустрічі в Мінську була екологічна проблематика, екологічні та техногенні ризики, що виникли у зв’язку з російською військовою агресією на Донбасі. Ці теми також обговорюватимуть в наступний понеділок у Мінську, повідомила Геращенко.

Читайте також:

Число українських заручників в ОРДЛО збільшилося, – Геращенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна