“У мене теж є червоний плащ до п’ят”. Аваков став на захист глави дніпровської поліції з символікою СРСР

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков став на захист новопризначеного керівника ГУ Нацполіції Дніпропетровської області Віталія Глуховері, якого в соцмережах викрили на прихильності до символіки СРСР та у співпраці з “тітушками” в січні 2014 року.
Як передає “Новинарня“, про це Аваков заявив у коментарі ЗМІ після засідання уряду 11 травня.

“У нас соцмережі ні за що не відповідають”, – сказав міністр, назвавши закиди “черговою нісенітницею, на яку всі кинулися”.

“Глуховеря в 2014 році, одразу після революції, був поставлений мною на цю посаду (начальника ГУ МВС Дніпропетровщини – “Н”). Професіонал і людина, яка може взяти ситуацію під контроль. При ньому Дніпро, а тоді Дніпропетровськ, перестало бути сепаратистським містом. Ми припинили там абсолютно все.Дніпро стало прифронтовим містом і витримало щонайважче навантаження, починаючи з блокпостів і контролю за перевезеннями та закінчуючи пораненими й формуванням добробатів… Все це був Глуховеря”, – сказав Аваков, описуючи заслуги глави ГУ МВС періоду керівництва областю Валерія Коломойського.

Також глава МВС підтримав генерала Глуховерю в його сентиментах до радянської символіки, яка заборонена відповідно до законів про декомунізацію.

“Так, він сива людина. Так, він народився в СРСР, так само, як і я. Ми приблизно в тих самих роках. І так, він надягнув на себе в 2005 році светр збірної СРСР з хокею”, – сказав Аваков.

“У мене є плащ червоного кольору до п’ят збірної СРСР з велотреку, яку я свого часу спонсорував”, – заявив міністр (на час розпаду Союзу йому було 27 років, але тоді Аваков уже очолював АТ “Інвестор”, а з 1992 року – банк “Базис”).

“І це підстава для того, щоб городити нісенітницю ту, яку городять?” – додав він.

“Цей чоловік патріот до мозку кісток. І змінили його на посаді тоді, коли було прийнято рішення міняти всю управлінську команду… А він працював, і то дуже добре, для підготовки кадрів в університеті внутрішніх справ”, – наголосив Аваков.

“Тому я цілковито довіряю [Глуховері]. І коли виникла така гостра ситуація [в Дніпрі], у нас не так багато офіцерів, які можуть тримати удар у такому серйозному регіоні, як Дніпро”, – підкреслив Аваков.

При цьому на засіданні Кабміну Арсен Аваков ще раз вибачився за дії поліції Дніпра 9 травня.

“Я хочу вибачитися перед всіма за обставини, до яких привели неналежні дії поліцейських в Дніпрі. Я вважаю, що прийняті нами міри будуть адекватними. Результати службового розслідування ситуації в Дніпрі та всі деталі будуть оприлюднені до 10 червня”, – зазначив міністр внутрішніх справ.

За його словами, випадок у Дніпрі став “уроком не лише для правоохоронних органів, а й для політиків та органів місцевого самоврядування”, цитує міністра сайт МВС.

Як пишуть ЗМІ, генерал Віталій Глуховеря має на Дінпропетровщині неоднозначну репутацію. І не лише тому, що у соцмережах він виставляв свої фото у червоній спортивній кофті з написом СРСР.
В часи Януковича Віталій Андрійович Глуховеря був представником МВС України в Російській Федерації (2010-2013) завдяки тісним зв’язкам із тодішнім міністром Захарченком. А вже у травні 2014 року, за нового глави МВС Арсена Авакова, очолив обласну міліцію Дніпропетровщини.
У той період прокуратура області внесла подання міністру Авакову щодо Глуховері, в якому генералу закидали неналежну організацію роботи, відсутність контролю за підлеглими. Тодішній прокурор області Роман Федик пропонував Авакову притягнути Глуховерю до дисциплінарної відповідальності.

Глуховеря також запам’ятався тим, що за результатами внутрішнього розслідування участі або бездіяльності правоохоронців під час кривавого побиття євромайданівців під будівлею Дніпропетровської облдержадміністрації 26 січня 2014 року всіляко захищав своїх підлеглих.
Так, під час своєї першої каденції на посаді керівника поліції області він наполягав, що жодних доказів взаємодії його співробітників із “тітушками” у висновках службового розслідування немає.

Міністр Аваков цю колізію не коментує.

Читайте також:
У Дніпрі спалили офіс “Опоблоку”. Мер Філатов каже, що могли й самі

Як повідомляла “Новинарня“, у Дніпрі 9 травня під час ходи до монументу Слави представників Соціалістичної партії та партії “Опозиційний блок” виникли сутички між громадськими активістами, ветеранами АТО з одного боку, охороною (“тітушками” Вілкула) і поліцією  – з іншого. Громадські активісти виступили проти політичної символіки лівих та “Опоблоку”. Поліція застосувала кийки і силу, виступивши на боці “тітушок”.
Постраждали кілька ветеранів АТО, одного з розбитою головою забрала швидка допомога.
Всього у відділення поліції було доставлено 15 осіб. Травмовано 14 осіб – 8 учасників заходу і 6 поліцейських.
Пізніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що затримано 12 “тітушок”.
Прокуратура Дніпропетровщини почала кримінальне провадження за фактом перевищення влади службовими особами поліції області за ч. 2 ст. 365 КК України.
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна