“Amnesty International-Україна” всупереч закону вимагає відпустити носіїв комуністичної символіки

Затримання мирних демонстрантів через ненасильницьке використання радянської символіки є порушенням свободи слова і свободи мирних зібрань. Про це заявила правозахисна організація “Amnesty International в Україні” після подій 9 травня.

“…В Україні відбулись затримання мирних демонстрантів через ненасильницьке використання радянської символіки. Ми вважаємо, що українська влада зобов’язана забезпечити свободу слова і свободу мирних зібрань для всіх громадян”, – йдеться в заяві.

Таким чином АІ фактично заперечує верховенство українського законодавства та його вимог щодо декомунізації.

“Заборона символіки, пов’язаної з комуністичною партією і радянським минулим (прийняті в травні 2015 року закони про «декомунізації») є порушенням права на свободу вираження, а затримання мирних демонстрантів є кроком в обмеженні свободи вираження і мирних зібрань з боку української влади”, – вважає “Amnesty International в Україні”, вимагаючи, аби всі затримані демонстранти повинні бути звільнені.

“Ми також вимагаємо ефективного та неупередженого розслідування всіх випадків насильства в ході сьогоднішніх (9 травня) демонстрацій”, – заявляє організація.

“Затримання мирних громадян і заборона радянської символіки неприпустимі. Такі заходи не тільки не звільняють України від радянської спадщини, від драконівських законів і практик радянських часів, але навпаки зближують з ними нас і нашу країну”, — сказала Оксана Покальчук, директорка “Міжнародної амністії в Україні”.

У свою чергу Вахтанг Кіпіані – журналіст, історик та дослідник дисидентського руху – прокоментував: “У 1970-х рр. члени Amnesty International робили багато для підтримки ув’язнених дисидентів. Але наразі, і це сумно констатувати, організація виродилась і захищає не свободу, а несвободу”.

“Не можу уявити заяву правозахисників – “Заборона символіки, пов’язаної з нацистською партією і націонал-соціалістичним минулим є порушенням права на свободу вираження…”. Хай перевірять демократичне законодавство своїх країн і вийдуть на мітинги з прапорами НСДАП. Хочу побачити реакцію”, – заявив історик.

Крім нього, виступ “Amnesty International в Україні” спричинив багато інших негативних відгуків в українських соцмережах та ЗМІ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна