Польська влада просить США про екстрадицію 98-річного українця, якого звинувачують у воєнних злочинах

 

Польська влада звернулася до Департаменту юстиції США з проханням надати правову допомогу при екстрадиції українця Майкла (Михайла) Каркоця, якого звинувачують у воєнних злочинах проти польського народу. Про це повідомляє “Польське радіо“.

Михайло Каркоць, якому вже 98 років, мешкає у Сполучених Штатах Америки з 1949 року.

Головна комісія з розслідування злочинів проти польського народу Інституту національної пам’яті Польщі звинувачує Каркоця в тому, що він, “будучи командиром роти Українського легіону самооборони, дав підлеглим солдатам наказ вчинити вбивства жителів сіл Хлань, Колонія Хлань і Колонія Владиславин, а також спалити всі будинки в цих населених пунктів. У результаті загинули 44 людини”.

Також його звинувачують в участі у жорстокому придушенні у 1944 році Варшавського повстання.

“Справою Каркоця” польське відомство зайнялося після того, як у 2013 році інформаційна агенція Associated Press виявила, що під час Другої світової війни він командував підрозділом солдатів, які були на службі гітлерівської Німеччини.

Щоправда, з’ясувати цей факт біографії українця, який служив в УЛС під псевдо “Вовк”, було нескладно. Адже він сам написав про нього в своїй книжці спогадів “Від Вороніжа до Українського Леґіону Самооборони“, що вийшла друком 2002 року.

У 2013 році в Польщі проти Каркоця було порушено кримінальну справу. Притягти його до відповідальності за воєнні злочини намагалася також Німеччина. Але у 2015 році німецькі органи відмовилися від подальшого розслідування з огляду на стан здоров’я обвинуваченого – літній чоловік страждає на хворобу Альцгеймера, тож навряд чи спроможний свідчити в суді.

Син Каркоця Андрій заперечує звинувачення проти свого батька, стверджуючи, що їх сфабриковано.

Як зазначає “Польське радіо”, після того як у березні 2017 року Головна комісія з розслідування злочинів проти польського народу заявила про намір просити Вашингтон про екстрадицію Каркоця, Національна прокуратура Польщі звернулася до Департаменту юстиції США з проханням провести медичне обстеження з метою визначення стану його здоров’я.

На даний момент не відомо, коли польська прокуратура отримає відповідь від американців. Представник міністерства юстиції США Пітер Карр повідомив, що американська влада, як правило, не коментує провадження, пов’язані з екстрадицією.

Читайте також:

Напередодні роковин операції “Вісла” польські націоналісти зруйнували меморіал УПА під Перемишлем. ФОТОРЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна