Меджліс дав вказівки татарам, як відзначити день депортації в обхід російських заборон

 

У день пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, 18 травня, голова Меджлісу Рефат Чубаров закликав провести спільні молитви на знак солідарності. Як передає “Новинарня“, таким чином він пропонує обійти заборону окупаційної влади в Криму влаштовувати традиційні кримськотатарські меморіальні заходи в день роковин депортації.

“Не дозволимо російським окупантам знищити нашу пам’ять!” – називається відозва, підписана народним депутатом України Чубаровим, на ФБ-сторінці Меджлісу.

“Російські окупанти знову забороняють в Криму проведення 18 травня 2017 року масових меморіальних заходів, присвячених пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.
Повсюдна заборона кримським татарам проведення в Криму траурних молебнів, масових мітингів і маніфестацій, присвячених пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, має на меті знищення історичної пам’яті кримських татар, виправдання злочинів сталінізму і комуністичного режиму СРСР, придушення волі кримськотатарського в боротьбі за свої права в умовах російської окупації Криму”, – заявив Рефат Чубаров.

“Російські окупанти виходять з того, що кримські татари слухняно виконають їх волю, зрадивши пам’ять про своїх близьких і рідних – жертв геноциду… При цьому прислужники російських окупантів – місцеві колаборанти – поспішно дописують сценарії вірнопідданих заходів, призначених для путінського агітпрому”, – констатує Рефат-ага.

У зв’язку з цим Меджліс кримськотатарського народу закликає кримськотатарський народ взяти участь у проведенні 18 травня таких формах меморіальних заходів, присвячених пам’яті жертв геноциду:

12.00 – Сюкюнет дак’аси (хвилина мовчання).
О 12.00 18 травня 2017 року по всій Україні відбудеться хвилина мовчання в пам’ять про жертв геноциду кримськотатарського народу.

“По всій материковій частині території України хвилину мовчання буде супроводжувати знайомий багатьом звук метронома, який відлічує секунди мовчання.
В окупованому Криму пропонується інша форма прояву поваги до пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – кожна сім’я, старі й малі, здійснює спільно ДУА (молитву)”, – ідеться у відозві.

“Для здійснення ДУА всі члени родини, що проживають в приватному будинку, виходять до воріт чи хвіртки, розташовуються з вуличної сторони і спільно вимовляють ДУА (молитву).
Для здійснення ДУА всі члени сім’сімей, що проживають в багатоповерховому будинку, збираються у дворі багатоповерхового будинку і спільно вимовляють ДУА (молитву).

Після ДУА співвітчизники спрямовуються до встановлених за їх місцем проживання пам’ятників або Хатира-таш (пам’ятний камінь), де виголошують молитви. Там же покладаються квіти.

Співвітчизників, які проживають в місті Сімферополі, ми закликаємо прийти до пам’ятного каменю, встановленого у сквері біля залізничного вокзалу”, – інструктує голова Меджлісу.

Меджліс кримськотатарського народу пропонує членам регіональних і місцевих меджлісів, активістам кримськотатарського національного руху, представникам молодіжних кримськотатарських організацій, імамам мечетей і мусульманських громад організувати підготовку і проведення зазначених для Криму форм прояву поваги до пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Читайте також:
ФСБшники, які викрали в Криму татарина Мухтеремова,
змушували його рити собі могилу

Речник Путіна відповів, чи поновлять у Криму Меджліс після рішення Суду ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна