ДПСУ не пустила в Україну ще двох кореспондентів Євробачення з РФ. Але їх їдуть десятки – на провокації 9 травня?

 

У неділю, 7 травня, Держприкордонслужба не пропустила в Україну та заборонила в’їзд на 3 роки вже загалом трьом російським журналістам, акредитованим на конкурсі “Євробачення”, які відвідували окупований Крим з порушенням українського міграційного законодавства. Про це повідомив речник ДПСУ Олег Слободян.

“Сьогодні зранку Державна прикордонна служба не пропустила через кордон та заборонила в’їзд в Україну на 3 роки ще двом журналісткам російського видання, які порушували законодавство України та відвідували тимчасово окупований півострів через тимчасово закриті пункти пропуску”, – написав Слободян у “Фейсбуці”.

У свою чергу народний депутат України, координатор групи “Інфоспротив” Дмитро Тимчук заявляє, що до Києва нібито на “Євробачення” прямують понад 70 журналістів з РФ, і частина з них висвітлюватиме провокації, заплановані в Києві Кремлем на 9 травня.

“Те, що Україна забороняє в’їзд в країну нібито на “Євробачення-2017” окремим російським журналістам – це чудово. Однак, на жаль, це ще не гарантія, що провокацій від росіян не буде. Серед 2000 журналістів, акредитованих на “Євробачення”, за даними групи “ІС”, числиться не менше 70 журналістів з РФ. Чи не завелика цифра для країни, яка не бере участі в конкурсі і ЗМІ якої вже заявляли про бойкот?” – риторично запитує Тимчук у соцмережі.

“Небезпека в тому, що наші спецслужби і правоохоронці не мають можливості заборонити в’їзд всім підряд журналістам РФ. Це означає, що ті представники мас-медіа Росії, які не відвідували Крим або поки не замазані в інших діяннях проти України, мають право на в’їзд. Скільки з них задіяні в спецоперації Кремля щодо організації провокацій на День Перемоги в Києві і їх пропагандистського висвітлення – велике питання”, – пише нардеп.

Держприкордонслужба наголошує, що наявність акредитації на “Євробачення” не є документом, який надає право для перетину кордону.

“При прийнятті рішень Держприкордонслужба спільно із СБУ та Національною поліцією керуються виключно інтересами та законодавством України”, – додав речник ДПСУ Слободян.

Як повідомляла “Новинарня“, 6 травня українські прикордонники відмовили у праві перетину кордону фотожурналісту російських інформагентств Russia Тoday і РІА “Новости” Рамілю Сітдікову, який прямував до Києва для освітлення пісенного конкурсу “Євробачення-2017”.
Радник глави МВС України Антон Геращенко заявив, що всі акредитовані на “Євробачення” російські журналісти, які раніше порушували кордон, незаконно відвідуючи Крим, не будуть допущені на територію України.

Церемонія відкриття “Євробачення” розпочнеться 7 травня о 20:00 у конгресово-виставковому центрі “Парковий”.
Півфінали відбудуться 9 та 11 травня, фінал – 13 травня в Міжнародному виставковому центрі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна