УІНП склав карту нищення пам’ятників у Польщі й Україні

 

Упродовж останніх трьох років у Польщі було зруйновано або осквернено 15 українських пам’ятників. В Україні — зруйновано 4 польських, і всі відновлені коштом української сторони. Натомість у Польщі не відновлений жоден.
Як передає “Новинарня“, такі дані оприлюднив Український інститут національної пам’яті, склавши інфографіку з цієї теми.

В УІНП нагадали, що наруга над пам’ятником воїнам УПА на цвинтарі польського села Грушовичі поблизу Перемишля, яка відбулася 26 квітня, була санкціонована місцевою владою та отримала схвалення у Варшаві — відповідні заяви оприлюднили польське Міністерство культури та Інститут національної пам’яті Польщі.

“Надмогильний пам’ятник воякам УПА у Грушовичах зазнавав нападів 5 разів: тричі він був помальований, згодом пошкоджений, а останнього разу – зруйнований. Щоразу меморіальний знак відновлювали зусиллями української громади”, – розповів начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд.

За його словами, із 15 сплюндрованих українських меморіалів у Польщі 3 було знищено, 5 пошкоджено й 7 помальовано.

“Польська сторона не відновлює пам’ятні знаки українців, що зазнали нападів. Ці акти вандалізму залишаються без розгляду польськими правоохоронними органами”, — наголосив Подобєд.

Відсутність належної реакції польської влади на системне нищення українських місць пам’яті в Польщі, а у випадку із вандалізмом у Грушовичах — офіційне схвалення таких дій — змусили Український інститут національної пам’яті призупинити процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України. Таких польських місць пам’яті в Україні щонайменше 105, зазначають в УІНП.

“Розмова президентів України та Польщі [з приводу подій у Грушовичах] дає надію на швидке врегулювання ситуації”, — ідеться в прес-релізі УІНП.

Читайте також:
Дуда пообіцяв Порошенку розібратися з демонтажем пам’ятника воякам УПА
в Грушовичах

Польські могили в Україні оскверняють найманці РФ, – Геращенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна