У Росії досі вивчають проміжне рішення Гааги щодо Криму, хоча й бачать там свою перемогу

 

У Росії компетентні відомства все ще вивчають проміжне рішення Міжнародного суду ООН у справі «Україна проти Російської Федерації». Про це 4 травня заявила на брифінгу в окупованому Севастополі речниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова.

«Що стосується Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, то хотілося б відзначити наступне: Міжнародний суд зайняв принципову позицію та не підтримав численні добре відомі заяви української сторони про нібито так звану «агресію», «окупацію» Криму, що мають місце, як такі, що не належать до суті розгляду», – заявила вона.

Захарова сказала, нібито «суд не підтримав жоден із тимчасових заходів, запитаних Україною, як і основну в цій частині тезу українського позову про те, що Росія здійснює політику культурної ідентичності української та кримськотатарської громади».

Вона стверджує, що «в тексті рішення суду немає жодного слова про репресії, гоніння з боку Росії стосовно кримських татар і українців, які проживають у Криму, як і про вимогу скасувати заборону Меджлісу кримськотатарського народу».

«В даний час рішення Міжнародного суду вивчається додатково компетентними російськими відомствами й установами. За необхідності ми будемо його далі коментувати», – сказала представниця МЗС РФ.

Як повідомляла “Новинарня“, насправді Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня оголосив рішення, яким частково задовольнив запит України про застосування тимчасових заходів щодо Росії в частині порушень нею Конвенції про запобігання усіх форм расової дискримінації.
Серед іншого, суд зобов’язав Москву утриматись від обмежень щодо кримських татар на представництво власних інтересів, включно з поновленням діяльності Меджлісу; забезпечити поновлення освіти українською мовою.

Разом з тим суд вирішив, що Україна не надала достатньої кількості доказів, які стали б суттєвою базою для застосування тимчасових заходів, що стосуються порушення Росією Конвенції про заборону фінансування тероризму.

Питання визнання агресії РФ у Криму не було предметом розгляду в суді, оскільки Україна апелювала лише щодо дотримання тих міжнародних конвенцій, до яких приєднана Росія.

Читайте також:
“Справедливість є”.
Лана Зеркаль – про те, чому рішення Суду ООН є позитивним для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна