У верифікації ув’язнених сепаратистів не беруть участі представники “ДНР/ЛНР”, – Геращенко

 

Представники сепаратистів “ДНР/ЛНР” не беруть участі в процесі верифікації на території України осіб, які вчинили злочини проти України і перебувають в ув’язненні, але яких можливо помилувати заради звільнення українських заручників, що їх незаконно утримують в ОРДЛО. Про це заявила перший віце-спікер Верховної Ради, учасниця переговорів ТКГ в Мінську Ірина Геращенко.

Таким чином вона прокоментувала інформацію “Громадського ТБ” про те, нібито представники ОРЛО з 4 травня відвідуватимуть тюрми й колонії на Сході України, де перебувають особи, затримані чи засудження за злочини проти України.

“28 квітня розпочалася процедура верифікації. Вона відбувається під координацією ОБСЄ, за участі СБУ, офісу уповноваженого ВР з прав людини і кількох родичок утримуваних за скоєння злочинів осіб, чиї прізвища були узгоджені в Мінську. Такий був компроміс”, – написала Геращенко в соцмережі, наголосивши, що саме про це було домовлено на переговорах у Мінську.

“Ніяких “представників і учасників мінської гуманітарної групи”, звичайно, серед осіб, що проводять верифікацію, немає. Працює визначена в Мінську група без вихідних і без свят, і тут особлива подяка ОБСЄ, СБУ, офісу Лутковської.
Дуже сподіваюся, що на наступній зустрічі в Мінську, що відбудеться 15 травня, ми зможемо підбити підсумки цієї важливої і важкої роботи, про яку важко домовлялися в рамках гуманітарної групи кілька місяців”, – заявила Ірина Геращенко, наголосивши, що проміжних коментарів з цього приводу не надаватиме.

Як повідомляла “Новинарня“, раніше сторона сепаратистів кілька разів зривала початок верифікації ув’язнених.

Верифікація покликана підтвердити чи спростувати небажання деяких осіб бути переданими в рамках обміну полоненими на окуповану територію Донеччини або Луганщини.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна