Путін оголосив про примирення Росії з Туреччиною і зняття санкцій – окрім помідорів та віз

 

Росія повністю відновлює відносини з Туреччиною. Про завершення міждержавної кризи, що виникла через збиття Туреччиною російського бомбардувальника Су-24, заявив президент Росії Володимир Путін після зустрічі з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом у Сочі, передає Reuters.

“Якийсь час тому наші двосторонні стосунки проходили випробування на міцність.Тепер можна з упевненістю констатувати, що період відновлення російсько-турецьких зв’язків завершено, ми повертаємося до нормального кооперативного партнерства”, – наголосив Путін, назвавши Туреччину важливим та перспективним партнером Росії.

У зв’язку з примиренням РФ скасовує майже всі санкції, запроваджені проти Туреччини. Зокрема, в питанні надання послуг та вилучення із санкційного списку низки товарів.

“Ми домовилися про комплексне вирішення усіх цих проблем, пов’язаних з обмеженнями. Виходимо з того, що будь-які обмеження руйнують економіку, шкодять у кінцевому підсумку нашим виробникам”, – зазначив Путін.

Водночас, як визнав президент РФ, є товари, з яких санкцій краще не знімати.

“Є чутливі речі – ті самі томати. Ми просили наших турецьких партнерів і друзів зрозуміти, що після відомих трагічних подій, коли були введені ці обмеження, життя розвивалося і не стояло на місці. Це пов’язано саме з виробництвом томатів. Наші сільгоспвиробники взяли значні обсяги кредитів, кредитних ресурсів, це досить тривалий цикл виробництва, пов’язаний у наших кліматичних умовах з будівництвом тепличних споруд і так далі..
З цього виду товарів обмеження поки залишатимуться, так само й щодо безвізових поїздок“, – наголосив Путін.

За словами російського очільника, вони з президентом Туреччини домовились про запуск спільного інвестиційного фонду об’ємом до $1 млрд.

Крім того, Москва готова допомогти Анкарі покращити заходи безпеки на турецьких курортах.

Ердоган після зустрічі зазначив, що Туреччина продовжить співпрацю з Росією щодо вирішення сирійського конфлікту, передає Anadolu.

Нагадаємо, 24 листопада 2015 року турецький винищувач F-16 збив російський бомбардувальник Су-24 ракетою “повітря-повітря”. Турецькі військові стверджують, що Су-24, який летів бомбити Сирію, залетів на турецьку територію. В Росії це заперечують.

Екіпаж російського бомбардувальника встиг катапультуватися, але його командир, підполковник Олег Пєшков, загинув під час приземлення від куль, випущених із землі. Указом президента РФ Володимира Путіна йому було посмертно присвоєно звання Героя Росії.

Цей інцидент започаткував конфлікт між Туреччиною та Росією: між двома країнами було скасовано безвізовий режим, РФ наклала санкції на імпорт турецьких продуктів і закрила авіасполучення з Туреччиною.

Читайте також:

У Туреччині арештовано пілотів, які збили російський Су-24

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна