Глава Держдепу США виклав план поновлення співпраці з Росією з українського питання

 

Держсекретар Сполучених Штатів Америки Рекс Тіллерсон допускає, що взаємодія США та Російської Федерації щодо врегулювання ситуації в Україні можлива в разі відновлення певного рівня довіри між країнами після зближення з дрібніших питань. Про це він сказав під час свого звернення до усіх співробітників Державного департаменту, яке транслювалося на сайті відомства.

Тіллерсон назвав питання відновлення співпраці з Росією одним із пріоритетних напрямків роботи Держдепу. У зв’язку з цим глава американської дипломатії визнав, що наразі частина взаємодії США з РФ стосується ситуації в Сирії. “Але в нас є інші питання з Росією, і як усі ви знаєте, у Європі, і ситуація в Україні”, – заявив Тіллерсон.

Держсекретар нагадав, що під час свого візиту до Москви він охарактеризував у розмові з російським президентом Володимиром Путіним відносини між США та РФ як такі, що перебувають на найнижчому рівні з часу завершення “холодної війни”, і Путін “не міг з цим не погодитися”.
Очільник американської дипломатії додав, що відносини між США та РФ навіть погіршуються. “І мої зауваження до нього (Путіна) були такими, що ми, як дві передові ядерні держави світу, не можемо мати подібні відносини. Ми повинні змінити це”, – наголосив Рекс Тіллерсон.

Читайте також:
Тіллерсон у Москві: невиконання Росією Мінських угод є перешкодою
для покращення відносин між США та РФ

Таким чином, за його словами, обидві країни мають здійснити низку кроків, щоб насамперед стабілізувати відносини.

“І виконувач обов’язків заступника держсекретаря Томас Шеннон керує зусиллями робочої групи, щоб з’ясувати, чи зможемо ми взятися за вирішення деяких питань, які викликають подразнення у відносинах”, – додав Тіллерсон.

Він визнав, що ці подразники роблять важкою навіть двосторонню розмову із дотриманням “ввічливого тону”.

“Тому ми важко співпрацюємо щодо цього, і ми сподіваємося почати розв’язувати деякі з цих питань”, – додав держсекретар.

Тіллерсон повідомив, що після телефонної розмови Дональда Трампа з Володимиром Путіним 2 травня він разом із міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим продовжить працювати над тим, аби визначити, чи зможуть дві країни поглибити взаємодію з огляду на ситуацію у Сирії. Зокрема, це стосується того, чи вдасться двом країнам досягнути довготривалого режиму припинення вогню у цій країні для початку мирного процесу.

“Я не хочу сказати, що ми маємо гарний початок щодо цього, тому що перебуваємо на дуже ранніх етапах. Я не знаю, до чого ми дійдемо”, – сказав Тіллерсон.

Він додав, що попереду ще багато роботи у відносинах з Росією. Зокрема, на думку держсекретаря, США та РФ можуть розпочати з співпраці над деякими невеликими питаннями, а потім поглянути, чи зможуть країни разом працювати над більш значними питаннями.

“Якщо ми зможемо знайти простір і раптово зрозуміємо, що ми зможемо почати з відновлення деякої міри довіри, тому що сьогодні між нами майже немає довіри… Якщо ми зможемо відновити певний рівень довіри, ми маємо довгий перелік питань для співпраці – від договорів про озброєння, які ми маємо щодо наших угод з ядерних озброєнь, до, очевидно, переходу стосовно України і Криму, і до інших регіонів, щодо яких Росія не є особливо конструктивною сьогодні. Саме тому ми сподіваємося, що зможемо почати вибудовувати шлях, де ми навчимося співпрацювати один з одним. Я не знаю, чи зможемо ми це, чи ні. Ми маємо намір це з’ясувати”, – підсумував Рекс Тіллерсон, якого цитує УНІАН.

Читайте також:
“Припинити стійку деградацію взаємин”.
Трамп назвав “вражаючою” роботу Тіллерсона на зустрічах у Москві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна