Держкіно не дозволило “Інтеру” показувати російсько-білоруський серіал “Танкіст”

 

Державне агентство України з питань кіно відмовило телеканалу “Інтер” у видачі прокатного посвідчення російсько-білоруському серіалу “Танкіст”.

Таке рішення було прийнято після розгляду клопотання телеканалу, повідомляє сайт регулятора.

“Статтею 15-1 Закону України «Про кінематографію» регламентовано заборону трансляції фільмів, створених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які вироблені та/або вперше оприлюднені після 1 січня 2014 року”, – пояснили у Держкіно.

“Інтер” анонсував показ цього серіалу на 9 травня, вказавши в заявці лише одну країну виробництва – Білорусь, 2017 рік.

Водночас у реєстрі на сайті міністерства культури Російської Федерації країною-виробником телесеріалу “Танкіст” значиться Росія, рік виробництва – 2016-й.

Зважаючи на вищевикладене, Держкіно ухвалило рішення відмовити даному телесеріалу в державній реєстрації та видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування.

Водночас член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський у коментарі до свого поста у “Фейсбуці” на запитання, яке покарання передбачено законом у тому разі, якщо “Інтер” таки покаже серіал, відповів: “Попередження”.

Якщо телеканал отримує два таких попередження, це є підставою для анулювання ліцензії на мовлення.

У 4-серійному серіалі “Танкіст” розповідається про оборону Ленінграда в серпні 1941 року. Режисер цього багатосерійного фільму – художній керівник театру-студії кіноактора “Білорусьфільму” Олександр Єфремов.

У головних ролях – Олексій Чадов, Ліза Арзамасова, Анатолій Кот, Вероніка Пляшкевич, Олексій Назаров.

Раніше Єфремов зазначив, що очікує прем’єру “Танкіста” на День Перемоги (9 травня) одночасно в Росії і Білорусі.

5 лютого 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про заборону трансляції фільмів, вироблених у Російській Федерації після 1 січня 2014 року. Недосконалість формулювання закону дозволяла телеканалам обходити заборону за допомогою сфальшованих документів про час виробництва серіалу чи фільму.

У квітні 2016 року президент України Петро Порошенко підписав закон №3359 “Про внесення змін до Закону України «Про кінематографію» (щодо фільмів держави-агресора)”, який поширює заборону трансляції російських фільмів із творів, вироблених після 1 січня 2014 року, на твори, вироблені та (або) вперше оприлюднені (демонстровані) після 1 січня 2014 року.

Трейлер серіалу “Танкіст”:

Читайте також:

Держкіно заборонило ще 34 російські фільми й серіали

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна