Безвіз із ЄС дозволить українцям вільно подорожувати до 34 країн, але не 100, – МЗС

 

Запровадження безвізового режиму ЄС дасть українцям змогу їздити без віз до 34 країн Європи, однак не означає автоматичного “безвізу” при подорожах до деяких інших держав світу, що раніше анонсувало українське керівництво.
Така інформація міститься у відповіді прес-служби Міністерства закордонних справ України на запит “Новинарні“.

“У відповідь на Ваше звернення повідомляємо, що після запровадження безвізового режиму громадяни України зможуть в’їжджати без віз до усіх держав-членів ЄС (за винятком Великої Британії та Ірландії), а також до 4 держав-асоційованих учасниць Шенгенської угоди: Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

Отже, отримання візи не вимагатиметься під час поїздок до таких держав: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Республіка Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція”, – ідеться в листі МЗС.

При цьому в зовнішньополітичному відомстві зазначили, що “безвіз” із Євросоюзом має посприяти прискоренню угод про візову лібералізацію з країнами, які входять у так званий “білий список ЄС”.

“Запровадження безвізового режиму з ЄС дозволить в’їжджати без віз до країн, на які розповсюджується візове законодавство ЄС, зокрема Андорри, Ватикану, Монако та Сан-Марино, а також має позитивно вплинути на переговорний процес щодо лібералізації візового режиму з країнами так званого «білого» шенгенського списку (за посиланням – додаток ІІ)”, – зазначили у прес-службі МЗС.

До “білого шенгенського списку” входять 60 країн і територій світу: Албанія, Андорра, Антигуа і Барбуда, Аргентина, Австралія, Багамські Острови, Барбадос, Боснія і Герцеговина, Бразилія, Бруней, Канада, Чилі, Колумбія, Коста-Рика, Домініка, Македонія, Гренада, Гватемала, Ватикан, Гондурас, Ізраїль, Японія, Кірібаті, Малайзія, Маршаллові Острови, Маврикій, Мексика, Мікронезія, Молдова, Монако, Чорногорія, Науру, Нова Зеландія, Нікарагуа, Палау, Панама, Парагвай, Перу, Сент-Кіттс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадіни, Сальвадор, Самоа, Сан-Марино, Сербія, Сейшельські Острови, Сінгапур, Соломонові Острови, Південна Корея, Східний Тимор, Тонга, Тринідад і Тобаго, Тувалу, ОАЕ, США, Уругвай, Вануату, Венесуела, Гонконг і Макао.

Запит “Новинарні” до МЗС було подано з огляду на те, що президент Петро Порошенко торік робив заяви, ніби “безвіз” з Євросоюзом автоматично відкриє в’їзд ще до кількох десятків країн.

У серпні 2016 року міністр закордонних справ Павло Клімкін на нараді керівників закордонних дипустанов України заявляв, що “після отримання безвізового режиму [з ЄС] українці зможуть їздити без віз майже до 100 країн світу”.

Нагадаємо, що Європарламент схвалив “безвіз” для України 6 квітня, після цього – 26 квітня – це рішення затвердив комітет постійних представників ЄС (COREPER).
11 травня його має затвердити Рада ЄС.
Після цього відбудеться технічне підписання документу та публікація рішення в Офіційному журналі ЄС.
Безвізовий режим для українців фактично набуде чинності через 20 днів після цієї публікації – орієнтовно 11 червня.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна