На Херсонщині збудували дамбу, остаточно перекривши доступ до Криму води з Дніпра. ВІДЕО

 

Нова дамба на Північно-Кримському каналі остаточно перекрила доступ дніпровської води в окупований Росією Крим.

Стаціонарну бетонну греблю звели на межі материкової України з півостровом, передає “Новинарня” з посиланням на ТСН. Призначення споруди полягає в тому, щоб заощаджена вода з Каховського водосховища зрошувала землі півдня Херсонщини.

Якби канал перекрили за кілька десятків кілометрів до адмінмежі з Кримом, де є остання стаціонарна дамба, ферми на південнішій території Херсонської області опинилися б під загрозою посухи. Тому воду туди пускали під меншим тиском, а фермери самотужки звели греблю з мішків із піском. Тепер знайдено не тимчасове, а повноцінне рішення проблеми, яке дозволить вирощувати в регіоні рис і пшеницю.

“Тепер у нас є впевненість у завтрашньому дні”, – пояснив фермер Юрій Дудченко.

Дамбу спорудили за рік, витративши 35 мільйонів гривень. Без неї під зролення не потрапляло майже 5 тис. га сільськогосподарських земель.

“Споруда надійно перекриває течію каналу, не пускаючи воду на окуповану територію. Фахівці кажуть, що роботи з облаштування нової греблі триватимуть”, – ідуться в сюжеті.

“Етап перший завершено. Продовження – це створення інфраструктури. Лебідки, чергові приміщення, охорона”, – пояснив головний інженер управління Північно-Кримського каналу Володимир Оберемок.

Нова дамба має заслінку, яку будь-коли можна відкрити. Тож коли Крим повернеться в Україну, водою наповниться ще 300 кілометрів Північно-Кримського каналу.

Щоправда, наразі – за три роки після перекриття каналу – русло іригаційної споруди на території Криму вже заросло бур’яном.

Північно-Кримський канал (колишній “імені ЛКСМУ”) був відкритий 1963 року як одна з найбільших іригаційних споруд колишнього СРСР. Бере воду в річці Дніпро (Каховське водосховище).
Загальна протяжність від Нової Каховки до Керчі – 402 км.  Пропускна спроможність – 380 куб. м/сек.
Після повернення Криму до складу України канал було споруджено для перекидання зарегульованого стоку Дніпра в посушливі степові райони Кримського півострова з метою зрошування сільгоспугідь, водопостачання Сімферополя, Севастополя, Судака, Феодосії та Керчі тощо. Площа зрошення становила 460 тис. га.
До 2014 року канал забезпечував до 85% потреб Криму в прісній воді (понад 1,2 млрд. м³ на рік).
Канал було перекрито в 2014 році після окупації Криму Російською Федерацією.

Читайте також:
До третіх роковин анексії Криму РФ Україна запустила телевежу на Чонгарі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.